Начало Пловдив днес В Пловдив се проведе среща-дискусия на тема: „Кой печели от съществуването на социалните предприятия?”

В Пловдив се проведе среща-дискусия на тема: „Кой печели от съществуването на социалните предприятия?”

DSC_9546

„Община Пловдив подкрепя социалното шивашко предприятие от самото му създаване. Даже обмисляме да подпомогнем отварянето магазин за продажба на изделия, сътворени от социалните предприятия в целия град, който да се намира на подходяща локация в централната част“, това заяви заместник-кметът Георги Титюков по време на дискусия „Кой печели от съществуването на социалните предприятия?”, организирана на Националния алианс за работа с доброволци.
В срещата взеха участие д-р Султанка Петрова, заместник-министър в Министерство на труда и социалната политика, д-р Марияна Чолакова – почетен консул на Федерална република Германия в Пловдив, Иванка Власева – директор дирекция Бюро по труда Пловдив, Анета Кацарска – главен инспектор в отдел Образование към Община Пловдив, работодатели, преподаватели и работници в предприятието и др.
Социалното предприятие в Пловдив вече трета поредна година подпомага жени от уязвими групи да се включат в пазара на труда, създавайки им умения, знания и способности. Предстои 20 жени с увреждания от кв. Столипиново да се включат в следващия курс по проекта.
В началото на срещата Мария Шишкова, ръководител на социалното предприятие, представи досегашния опит на организацията в управлението му и неговият модел, състоящ се от три основни елемента – дуално обучение, социална подкрепа към обучаемите и техните семейства и реализиране на качествена продукция.
По време на дискусията бяха повдигнати основни въпроси: Как да се осигури устойчивост на социалните предприятията, които вече са стартирали работа; Как подкрепата, от която имат нужда, да бъде гарантирана от партньорите и да се случи през Закон за социалната икономика – основен инструмент и помощник за съществуването им.
Присъстващите работодатели също изразиха своята подкрепа като основен коректив в това как да се подобри обучението и да отговаря на техните реални нужди от квалифицирана работна ръка. А жените, които успешно завършиха курса, споделиха, че са горди с факта, че си изкарват сами прехраната.
Д-р Султанка Петрова сподели, че благодарение на Агенция по заетостта 200 000 човека са намерили работа през 2017г.
„В момента има бум на програми в помощ на бизнеса. Активно се обсъжда проект на Закон за социалната икономика. Социалното предприятие е нов за България социален модел, който трябва да се използва и ще е икономиката на бъдещето. Надявам се, добрият модел на шивашката работилница да бъде последван, защото това е правилната посока”, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова
В края на срещата тя връчи удостоверенията на момичетата, които успешно завършиха своето професионално обучение с придобита първа степен на професионална квалификация „Шивач”.
––––––––––
Социалното предприятие е създадено от Фондация „Национален алианс за работа с доброволци” /НАРД/ като част от стратегията на организацията за подкрепа и развитие на социалното предприемачество в България. Целта е хора с нисък социален статус от уязвими групи да получат шанс за обучение и реализация на трудовия пазар чрез придобиване на трудово-социални и професионални умения по шивачество. Предприятието стартира своята дейност с подкрепата на община Пловдив и се финансира от „Бигент”, Берлин чрез дарители от немския град Дортмунд, „Тръст за социална алтернатива”, „Телус Интернешънъл”, „Глобал гивинг” и други частни и обществени дарители, както и с любезното сътрудничество на КСУ „Св. Георги” – гр. Пловдив.
От създаването през 2015 до настоящия момент своето професионално дуално обучение завършиха над 40 жени, които са трайно отпаднали от пазара на труда и за които обучението е единствен шанс и реална възможност за професионална реализация. На всички тях е предложена възможност за работа в шивашко предприятие в района.
DSC_9525

DSC_9531

DSC_9555

7,443 total views, no views today