Начало Събития Делегация от Община Пловдив посети македонския град Куманово за Празник на града – 11 ноември

Делегация от Община Пловдив посети македонския град Куманово за Празник на града – 11 ноември

снимка с общински съветници

Делегация от Община Пловдив посети македонския град Куманово от 10 до 12 ноември. Поводът за визитата, осъществена по покана на Кмета Максим Димитриевски беше Празника на град Куманово, с който Пловдив е побратимен от 2003 година.

Куманово и вторият по големина град в Македония, на 36 км. от столицата, разположен в котловината Жеглигово на две реки – Койнарка и Липковска, с население около 105 000 жители. Както в Пловдив, в македонския град живеят от векове представители на различни етнически общности, в т.ч. албанци, турци, роми, власи, сърби, бошняци и други.

Гостите от Пловдив участваха в поредица от събития, сред които: официална среща за запознаване с ръководството на Община Куманово, срещи с представителите на официалните чуждестранни делегации, откриване на традиционна художествена изложба на картини от местни художници, концерт на централния площад, с участието на група Нокаут, Бени Шаќири и Нон Стоп, кумановските изпълнители Мартиниан Кириловски, Ивона Йованович, Марио Арангеловски и Мартия Станойкович и церемония в Градската ритуална зала за размяна на подаръци.

Акцент в наситената програма беше церемонията за полагане на цветя на мемориала „Костурница“ по повод 73 години от Освобождението на Куманово (11.11.1944 г) и в памет на загиналите герои във войните, както и проведеното тържествено заседание на Съвета на Община Куманово. От името на Кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, членовете на делегацията поднесоха поздравителен адрес за Празника, плакет на Община Пловдив, множество подаръци с герба на общината, рекламни филми и материали за града и за „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019“, както и вино от регион Пловдив.

С цел по-нататъшно развитие на конкретни инициативи от взаимен интерес и активизиране на двустранните отношения между двата побратимени града – Пловдив и Куманово, бяха набелязани и конкретните инициативи, сред които гостуване на хорови състави, участие в Международния фолклорен фестивал, Международната среща за туризъм, Пролетния панаир на занаятите, Дефиле на младото вино, Международен китарен фестивал, Народен събор Пловдив в район Тракия, демонстрация на местна кулинария, изложби на местни художници и други.

изложбата

размяна на подаръци

тържествена сесия музикален поздрав

тържествена сесия

7,278 total views, no views today