Начало Събития ЕВРОПЕЙСКИ ПИСАТЕЛСКИ СРЕЩИ ПЛОВДИВ

ЕВРОПЕЙСКИ ПИСАТЕЛСКИ СРЕЩИ ПЛОВДИВ

Picture-David-Foenkinos1Европейските писателски срещи в Пловдив започват с големия френски писател Давид Фоенкинос

За първи път през тази година в Пловдив стартира едно ново, важно и престижно международно събитие в областта на литературата. Европейските писателски срещи са инициатива на Недялко Славов и Божана Апостолова, която се осъществява с подкрепата на община Пловдив.

„Европейски  писателски срещи – Пловдив” е знаковата литературна проява в програмата “Пловдив – европейска столица на културата” и е част от Есенния салон на изкуствата Пловдив 2016. Идеята е всяка година да бъдат привличани големи съвременни европейски писатели и поети. Събитието маркира Пловдив на европейската карта на значимите литературни форуми и е логично следствие от дългогодишната книжовна и издателска традиция в града. Дановската книжовна традиция е със столетна история, а днес, в лицето на едни от най-големите български издателства „Жанет-45”, „Хермес” и „Летера” града ни е съсредоточие и истинска издателска столица на България.

Сред поканените имена през 2016 година са изтъкнати творци като Давид Фоенкинос, Силви Жермен, Мишел Уелбек, Юз Алешковски и Мануел Рико Рего. Тези автори са носители на едни от най-високите литературни отличия на Европа – „Гонкур”, „Маларме”, „Фемина”, „Рьонодо”, „Хуан Рамон Хименес”.

В програмата за следващата 2017 година ще присъстват имената на няколко Нобелови лауреати за литература и други забележителни майстори на перото.

Първата среща от „Европейски  писателски срещи – Пловдив” е с Давид Фоенкинос, на 13 септември, вторник, от 19:00 ч.в галерията с постоянна експозиция на Енчо Пиронков в Стария град. Давид Фоенкинос е сред най-успешните и уважавани френски творци – писател и сценарист, автор на 13 романа, много от които вече са преведени на български. „Деликатност“, излязъл през 2009 г., бе отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици.

Ценителите на качествена европейска проза знаят, че Фоенкинос спечели награда „Рьонодо“ и „Гонкур на гимназистите” 2014 за романа си „Шарлот“ – парещ спомен за художничката Шарлот Саломон (1917-1943), убита в Аушвиц на 26 години. 

Не пропускайте срещата с автора на „Шарлот” и „Деликатност” – големия френски писател Давид Фоенкинос, на 13 септември, вторник, от 19:00 ч. в галерията с постоянна експозиция на Енчо Пиронков в Стария град!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Програма на следващите прояви:

  • Юз Алешковски, Русия  – 26 септември 2016 г. /понеделник/
  • Мануел Рико Рего,Испания  -  10 октомври 2016 г./понеделник/
  • Силви Жермен, Франция – 16 ноември 2016 г./сряда/
  • Мишел Уелбек, Франция – очакваме дата

 

Организатори: Община Пловдив и Фондация „Международни писателски срещи – Пловдив“

Място и час: Всички срещи са с начален час – 19 часа в Постоянна експозиция „Енчо Пиронков“, Стария град (Пловдив, ул. Васил Кънчев 1).

Вход свободен!

5,387 total views, 2 views today