Начало Събития Започна IX- тата Международна среща за туризъм

Започна IX- тата Международна среща за туризъм

2

От днес до 7 октомври, Пловдив е домакин на IX- тата Международна среща за туризъм, която се провежда в хотел „Холидей Инн“ в града под тепетата. Сред гостите на форума бяха заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, заместник областният управител на област Пловдив Димитър Керин, заместник- кметът по образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество Стефан Стоянов, чуждестранни и български туроператори и медии от общо 16 държави – България, Германия, Сърбия, Пакистан, Словакия, Хърватска, Индия, Румъния, Бангладеш, Турция, Великобритания, Мароко, Македония, Италия, Израел и Гърция. На официалното откриване, приветствия към участниците и гостите отправиха заместник – кметът по култура и туризъм на Община Пловдив инж.Александър Държиков, директорът на ОП „Туризъм“ Виделина Гандева и Председателят на Съвет по туризъм Пловдив- инж. Любозар Фратев.

Събитието се организира от Община Пловдив чрез ОП „Туризъм“ и се провежда два пъти в годината. Важен акцент в програмата на Международните срещи е да бъдат презентирани най-новите туристически обекти, атракции и подобрения на инфраструктурата в Пловдив. Друг приоритет е участниците – чуждестранни и български туроператори и медии, представители на местната власт и туристическия бранш в региона, да имат възможността посредством провеждането на работни срещи B2B да се запознаят и създадат лични контакти, да обменят опит и да бъдат поставени основните на бъдеща съвместна дейност. Това е един от успешните проекти на община Пловдив, който според статистическите данни на НСИ води до постоянен и устойчив ръст на потока от туристи в града.

В изданията на Международните срещи за туризъм от 2012 г. до сега са участвали над 650 туроператори и журналисти. Настоящото 9-то издание се провежда под мотото „Устойчив туризъм в Пловдив чрез култура и отдих“. Програмата включва представянето на културно-историческите обекти в града, заедно с природните забележителности и спортно-занимателните атракции в района на Гребната база. В днешния ден ще бъдат изнесени две презентации – „Добавена стойност на бранда Пловдив“ на фондацията „Пловдив 2019″ и „Синият път – алтернативен еврейски маршрут в Пловдив“ – на Йосиф Бенбасат от Израел. Гостите ще се включат в туристическа обиколка на най-новите и на най-популярните забележителности в Стария Пловдив, ще посетят Гребната база, където е предвиден пешеходен тур и разходка с т. нар. „драконови лодки“. Форумът ще завърши с дегустация на вино на фона на българска фолклорна програма.

В началото на приветствието си заместник-кметът Александър Държиков поздрави участниците от свое име и от името на Кмета на града инж. Иван Тотев. „Добре дошли“ в Пловдив на тези, които участват за първи път! „Добре дошли отново“ и на всички, които продължават да избират всяка година нашия форум, за да осъществяват нови контакти, да създават партньорства и да правят успешен бизнес в сферата на туризма. Вярвам, ще се убедите, че първият български град, който спечели титлата Европейска столица на културата 2019 г. продължава да се развива успешно като водеща дестинация за култура, културно-исторически и религиозен туризъм, а много от забележителностите на Пловдив са напълно реставрирани и обновени. Събитийният календар на Пловдив се обогатява непрекъснато и вече включва повече от 150 престижни прояви от всички жанрове на изкуството. Добрите практики, в резултат на които се случват прекрасни неща за града, са много.“ каза заместник-кметът и допълни, че само през 2016 г., Регионален археологически музей – Пловдив е провел спасителни и редовни археологически проучвания на 35 археологически обекта. Надписът върху колона, открит при проучвания в подземната галерия на Античния театър, пренаписа историята на града. Много ценни артефакти бяха разкрити и при проучванията на Форума на античния Филипопол. Бъдещите планове за площад „Централен“ гарантират, че ще стане красив и привлекателен за туристите след мащабната му реконструкция. Продължава работата и по друг приоритетен обект – Небет тепе, с идеята да бъде съхранен за поколенията, да се разкрият историческите пластове и да се експонират по подходящ начин. Пловдив е първият град у нас, който съвсем скоро ще се похвали с пълна карта на всички паметници на културата с обемна информация от данни и кадастрално разположение.

4
„Намеренията ни за сериозни инвестиции в културно-историческото наследство на града със сигурност не спират до тук. Инвестирали сме и ще продължим да инвестираме всяка година в разкриването и социализирането на археологическото наследство. Всяка стъпка от съхранението и експонирането на хилядолетната история на най-стария жив град в Европа води към предизвикателството „2019-та“, когато градът ни ще посрещне многобройните си гости с разнообразна културна програма и ново лице, за да се превърне в една от най-успешните европейски столици на културата. Всичко това се случва в резултат на упорит труд, последователна политика, безценния човешки капитал на пловдивчани, в условията на ЗАЕДНОСТ. Вярвам, че това е кауза!“ каза Александър Държиков, като пожела успех на IX- та Международна среща за туризъм.

1

3

7,034 total views, no views today