Начало Култура Знаменити музиканти пристигат от Париж за VI Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“

Знаменити музиканти пристигат от Париж за VI Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“

Светлин РусевСветовноизвестния цигулар СВЕТЛИН РУСЕВ, концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио и на Филхармоничния оркестър в Сеул, Корея, ще бъде солист на Оркестъра на Държавна опера – Пловдив на 29.10 (четвъртък) в Концертна зала от 19 часа с прочутия концерт от Сибелиус! СВЕТЛИН РУСЕВ е професор по цигулка в Парижката консерватория и свири на цигулка Страдивариус от 1710 г. „Camposelice“, предоставена от Nippon Music Foundation. Освен активната си солистична и звукозаписна дейност, прочутият цигулар е професор по цигулка в Парижката консерватория.

На диригентския пулт на този – концерт – събитие от програмата на VI МФ ще бъде Диан Чобанов.

На 31 октомври от 11.30 ч. в Балабановата къща предстои едно неповторимо преживяване, наречено VASSI & THOMAS. За атрактивното дуо Василена Серафимова (маримба) и Тома Енко (Франция) – пиано, критиката не пести своите суперлативи:

„Експлозивно дуо на виртуози, извън общоприетите представи, чиито ексклузивни ритми разбиват границите между класиката и джаза като една уникална музикална интелигентност. Затегнете коланите.”

Пианото и ударните инструменти се преплитат с лиризъм, те измислят, транскрибират и опияняват с ритъм и интелигентност. Свидетели сме на раждането на две звезди, които ще направят обиколка на света.”

„Уникален и взривяващ концерт подготвят необичайната перкусионистка от света на класиката и един пианист от света на джаза ”

Роденият в Париж Тома Eнко, е един от най-добрите съвременни млади джаз пианисти. Гастролира в различни страни на четирите континента, композира музиката към филма „Aux Arts, Citoyens!”, както и на „Les Cinq Parties du Monde” на Жерар Мордиа.

Василена Серафимова завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в родния си град Плевен, Висшата консерватория за музика и танц в Париж, специализира в „Джулиард Скул” в Ню Йорк. Носител е на високи отличия от международни конкурси, сред които Голямата награда от „Музиката и земята” – София,  Втора награда на ARD – Мюнхен (2007), Първа награда от Петия световен конкурс за маримба – Щутгарт, Германия (2008). Василена е носител и на наградата „Млад музикант на годината“ в класацията „Музикант на годината“ на БНР и предаването „Алегро виваче“. Тя изнася солови рецитали и майсторски класове в Европа, Централна и Северна Америка, Азия. От 2009 е артист на холандската фирма „Адамс”, а от 2014 – и на американската „Зилджан”. Съвместно с Жан-Батист Льоклер  създава ансамбъла за ударни инструменти „Paris Percussion Group”.

Дуото Тома Енко – пиано, и Василена Серафимова – маримба, основано през 2009, вписва в актива си участия в престижни фестивали, като „Pianissimes” – Лион, „Cuivres en Fête”, „Фестивал на горите” във Франция, „Middelheim” в Белгия, концерти във Франция, Ливан и САЩ. Наред със сценичната си практика двамата знаменити музиканти издават компактдиск за „Дойче грамофон”.

Фестивалът се осъщестява с любезната подкрепа на Община Пловдив, Фондация „Америка за България“, Общински институт „Старинен Пловдив“, Министерство на културата“ и др.

Билети за концертите в мрежата на Eventim.bg, в Билетен център пред Общината и на място преди концертите.

8,659 total views, no views today