Начало Актуално Инициативи във връзка Деня за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН

Инициативи във връзка Деня за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН

Във връзка с отбелязването на 19-ти май – Международен ден за съпричастност към жертвите на СПИН, в община Пловдив ще се реализират дейности за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, а именно:

 РЗИ-Пловдив със своя медицинскси екип предлага анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване на СПИН /КАБКИС/ в сградата на РЗИ-Пловдив на ул. «Перущица» №1 всеки ден от понеделник-13.05.2013г. до събота-18.05.2013г. включително от 09,00 ч. до 16,30 ч.

 Фондация Национален алианс за работа с доброволци /НАРД/ организира инициатива «Не позволявай на СПИН да убива».

Иницативата е част от Програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН»,  Компонент 7 – „Намаляване на уязвимостта към ХИВ на младите хора в най-голям риск /15г.-24г./ чрез увеличаване на обхвата на услугите и програмите, насочени към млади хора”, финансиран от Глобалния фонд за борба с ХИВ/СПИН, малария и туберкулоза. Предвижда се инициативите да се проведат на 19 май 2013, от 18.00 до 20.30 часа на Главната улица и фонтаните пред сградата на Община Пловдив.

 От 18 .00 до 18.30 ч. –  Мирно шествие по Главната улица. Доброволците ще запалят фенери, които ще носят със себе си. Шествието ще започне от Римски стадион и ще приключи до Фонтаните пред община Пловдив.

От 18.30 до 20.30ч. – фонтаните пред общината – Изработена е специална светодиодна панделка, която на всяка 16 секунда загасва по един диод.

Клуб „Ела Изгрей” към НАРД и учениците от Френска езикова гимназия Пловдив ще разиграят театрални улични форми на тема „Безрисково сексуално поведение“.

 Общински съвет по наркотични вещества /ОСНВ/ и Превантивно–информационен център по наркомании /ПИЦ/ – Пловдив, организират футболен турнир (на малки вратички) под надслов: „Спортът е моята алтернатива!”. Футболният турнир ще се проведе на 29.05.2013г. от 09.30ч. в гр. Пловдив, Гребна база, стадион „Пловдив. В събитието ще бъдат поканени да вземат участие ученици от 8 пловдивски училища (8-10 клас). Всеки отбор ще включва 9 участника (6 полеви играча плюс вратар и 2 резерви). Това е мероприятие, свързано с превенцията на наркотичните вещества, на което да се предоставят тетрадки на участниците с послания и за превенция на СПИН.

 Фондация «Панацея» ще проведе следните инициативи:

 На 17.05.2013г.-петък- Ден на отворените врати в Здравно-социален център на фондация «Панацея», ситуиран в кв. «Столипиново», ул. «Пламък» № 2 от 10,00ч. до 16,00 ч. ще се предоставят безплатни консултации свързани с превенция на СПИН, ще се предлага безплатно и анонимно тестване за ХИВ/СПИН, ще бъдат разпространявани  безплатно здравно-образователни материали и презервативи.

 На 19.05.2013г.-неделя на главната улица на Пловдив от 11,00ч. до 14,00ч. доброволци ще разпространяват безплатно здравно-образователни материали и консумативи за безопасен секс сред широката общественост.

 Фондация «Авис вита» на 19.05.2013г.-неделя от 11,00ч. до 14,00ч. ще  предоставя здравно-информационни материали и консумативи за превенция на СПИН на главната улица на град Пловдив от Централна поща в посока към площад Римски стадион, достъпни за всеки гражданин на община Пловдив.

 Към 18 март 2013 г. общият брой на регистрираните случаи на ХИВ в страната е 1669 лица, като от началото на годината новите серопозитивни са 39, от тях 8 са чужденци. През цялата 2012 г. са открити 157 серопозитивни. Информацията е на д-р Тонка Върлева – директор на програми, финансирани от Глобалния фонд, една от които е „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването.

През последните 5 години се очертава тенденцията новорегистрираните мъже да са повече от 3 пъти спрямо новорегистрираните жени. Миналата година 79 % от новооткритите са именно мъже, а тази година те са 72 на сто. Данните показват, че като основна уязвима група особено през последните две години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже.

 По отношение на лицата, употребяващи интравенозни наркотици, данните сочат, че процентът на новорегистрираните намалява от 25% през 2012 г. до 7,6% от началото на 2013 г. , но тези тенденции са динамични.

 През 2012 г. са регистрирани 14 бременни ХИВ серопозитивни майки. Само за 1 дете е доказано, че е ХИВ серопозитивно, останалите 13 деца са негативни.  От началото на 2013 г. са регистрирани 3 ХИВ серопозитивни бременни. От началото на 2013 г, са регистрирани и 5 деца, родени от ХИВ серопозитивни бременни, които са на проследяване и до момента са негативни.

 Лечението на серопозитивните и болните от СПИН е напълно безплатно за нуждаещите се независимо от техния здравноосигурителен статус и се осигурява от бюджета на МЗ.

 България все още е с ниско разпространение на инфекцията. Въпреки това страната е изправена пред голямо предизвикателство, свързано с възможността за бързо развитие на концентрирани епидемии в отделна група, идентифицирани като най-изложени на риск. Ето защо е важно да продължи обемът на прилаганите ефективни политики на превенция на ХИВ/СПИН сред групите в най-голям риск с  цел  намаляване на броя на новите случаи на ХИВ. В страната се работи активно в тази посока от 2004 г. до сега, като всички дейности се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 Относно възрастовите тенденции от последните години данните показват, че между 50 и 55 процента от лицата са млади хора под 29 години. Именно затова ежегодно се провеждат 4 национални анти-СПИН кампании, в които се включват над 50 неправителствени организации и над 65 общини. Една от тези общини е община Пловдив.

6,749 total views, no views today