Начало Пловдив днес Кметът даде старт на втория лот на проекта по фонд „Козлодуй”

Кметът даде старт на втория лот на проекта по фонд „Козлодуй”

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев даде старта на втория от общо 5-те лота на спечеления от общината проект по Международен фонд „Козлодуй” за изпълнение на енергийно ефективни мерки в 28 общински детски и учебни заведения.

 В намиращата се в район „Централен” ЦДГ „Искра”, където днес беше поставено началото на ремонтните дейности, дойдоха и районните кметове.

 В този обект освен санирането, предстоят и много други промени. Отоплението преминава от течно гориво на газ. „Искра” е първата градина, в която по програмата започва изграждането на соларна инсталация за подгряване на водата. Комбинирането на тази соларна инсталация с газовата система ще минимализира максимално разходите, което ще се отрази пряко и върху разходите на Община Пловдив, подчерта инж. Тотев.

 Това ще позволи през следващата година да увеличим броя на детските градини, техния персонал и издръжката на децата, като номиналната сума, която изразходва общината остане същата, допълни той. Засега 11,5 млн. лв. струва издръжката на 65-те детски градини и ясли в Пловдив. Със същата сума догодина вече ще се поддържат близо 70 обекта. Същевременно ще се подобри и качеството на услугата.

 По време на реконструкциите почти никъде няма да се затварят градините, а по изключение това ще става да два-три дни, така че родителите може да са спокойни, увери инж. Тотев.

 Кметът припомни, че с икономията от близо 1,5 млн. лв., реализирана като резултат от перфектно проведените обществени поръчки, догодина енергийно ефективни мерки ще бъдат изпълнени в още 5 обекта.

5,669 total views, no views today