Начало Пловдив днес Малката Базилика отвори врати за нов живот

Малката Базилика отвори врати за нов живот

Реставрираната Малка Базилика в Пловдив отвори врати за посетители и постави началото на Нощта на музеите и галериите. „Това е силно емоционален момент за мен и за още няколко човека тука. Много съм горд с това, което виждате тази вечер. Малката Базилика се превърна в това бижу след много труд, много дух и ентусиазъм, фантазия и най-вече много помощ от страна на фондация „Америка за България“, заяви кметът инж. Иван Тотев по време на стилната церемония за откриване на обекта, на която присъстваха над 200 гости. Сред тях бяха президентът на фондация „Америка за България“ Пат Бракън, съпредседателят на Борда на директорите Карл Форцхаймър и членът на Борда на фондацията Крис Матлън.

 „Когато бях още областен управител това беше един от първите проекти с които се захванах. Идеята беше на тогавашния зам.-министър на културата Тодор Чобанов. От сутрин до вечер живеехме да видим този проект реализиран“ – каза още Иван Тотев. Той си припомни първото посещение на обекта заедно с д-р Чобанов и Негово превъзходителство посланик Уоруик, когато мястото бе една яма.

„В този момент се запалихме по тази идея. Имаше много проблеми, но имаше много желание. Всички институции, които работихме по проекта, гледахме на него като на нещо много важно за Пловдив и за България. И се радвам, че стигнахме до финала“ – каза още кметът Иван Тотев . Той изтъкна важността на обекта, чрез който ще бъде увеличена зоната на културно-историческите маршрути и подчерта активната на Община Пловдив по обновяване на инфраструктурата в района.

От своя страна изпълнителният директор на фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова заяви, че реставрирането на Малката Базилика в Пловдив е съществен елемент от мисията на фондацията аз опазване на културно-историческото наследство на България и използването на неговия потенциал за икономическо развитие. „Един паметник на културата от национално значение дълги години незаслужено тънеше в  забрава. Днес той е цялостно реставриран и социализиран  и това е инвестиция, с която нашата фондация има повод да се гордее. Наистина си струваха всичките трудности, които бяха не малко на брой и препятствията, които трябваше да минем, за да стигнем тази цел. Ние сме признателни за подкрепата на Община Пловдив и лично на кмета г-н Иван Тотев, на Министерството на културата. Това е един чудесен пример за публично-частно партньорство“, заяви г-жа Тальокова.

Малката Базилика изцяло се вписва в цялостния комплекс от антични паметници в Пловдив и по този начин допринася за великолепието на града. Реставрирани са 110 квадратни метра уникални мозайки, обектът е с най-съвременни технологии на климатизация и осветление. Създаден е уебсайт специално за този проект www.romanplovdiv.org.

И кметът Иван Тотев, и изпълнителният директор на фондация „Америка за България“ изказаха заслужена благодарност на доц. Елена Кантарева – ръководител на екипа, реставрирал мозайките, на г-жа Мина Боспаджиева, която е археолог-проучвател на Малката Базилика, на изпълнителите от „Реставрация“ ЕАД и на всички, които дадоха нов живот на този уникален паметник.

11,323 total views, no views today