Начало Пловдив днес Международният комитет за консервация и реставрация на мозайки и Община Пловдив подписаха меморандум за сътрудничество

Международният комитет за консервация и реставрация на мозайки и Община Пловдив подписаха меморандум за сътрудничество

6

XIV -та Международна конференция-триенале на Фондация ICCM за консервация на мозайки ще се проведе в Пловдив и за първи път в държава, без излаз на Средиземно море

В Заседателната зала на Община Пловдив днес беше подписан „Меморандум за сътрудничество“ между Фондация ICCM – Международен комитет за консервация и реставрация на мозайки от една страна, и Община Пловдив от друга, във връзка с провеждането на „XIV -та Международна конференция-триенале на Фондация ICCM за консервация на мозайки „, на която Пловдив ще бъде домакин на 20 октомври 2020 г.

Подписите си под документа положиха инж. Иван Тотев – кмет на община Пловдив и Гайл де Гишен – Почетен президент на Международния комитет за консервация на мозайки ICCM, Съветник на генералния директор на Международния център за изследвания върху опазването и възстановяването на културни обекти ИКРОМ (ICCROM).

На церемонията присъстваха също инж. Александър Държиков – заместник-кмет „Култура и туризъм“ на община Пловдив, доц. Елена Кантарева-Дечева – ръководител на реставрацията на мозайки от археологически обект Епископска базилика на Филипопол, председател на УС на Сдружение „Български културни следи“ и Иван Василев – председател на УС на Фондация „Балканско наследство“.

Пловдив поема щафетата по домакинството на научната конференция от Барселона. Меморандумът за сътрудничество бе приет от Общинския съвет през април 2018 г.

„Събитието през 2020г. кореспондира с желанието ни да популяризираме мозайките на Пловдив и съвпада с времевия график за кандидатстването ни за ЮНЕСКО, като смятаме, че ще е ключово в този процес. Имаме воля и ангажимент да поддържаме своите мозайки. Още от днес започваме оперативната работа по организирането на конференцията. Ще осигурим всичко необходимо за провеждането й“, обясни кметът Иван Тотев.

Идеята за организиране на мащабната международна конференция – триенале възникна след домакинството на Пловдив през миналата 2017 г. на Международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“, който се проведе в Дома на културата „Борис Христов“. В него участваха членове на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) и учени от България, Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Великобритания и Македония.

„Имате невероятно културно наследство и трябва да сте много горди“ каза на представителите на медиите тогава Гайл де Гишен и допълни „В Рим, градът в който живея няма такъв запазен паметник, както античния стадион в Пловдив. Тук децата могат да научат много повече за римската история, отколкото в самия Рим.“ Гостите тогава споделиха, че са изключително впечатлени от Пловдив. Всички, с изключение на президента Роберто Нарди, посещаваха града за първи път.

ICCM е организация с 40 годишна история, в която членуват повече от 300 професионалисти от 35 държави. Президент на организацията е Роберто Нарди, който е и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим.

Гайл Де Гишен е Почетен президент на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM), Съветник на генералния директор на Международния център за изучаване на опазването и реставрацията на паметници на културата (ICCROM). По професия е инженер-химик. Ръководи консервацията на пещерата Lascaux, във Франция. През 1969 се присъединява към ИКРОМ, където развива цялостната си кариера, активно работейки по програми за превантивна консервация в 105-те страни членки на организацията. През 1977 организира първата конференция по консервация на мозайки, в резултат на която се създава ICCM. В продължение на 6 години е секретар на организацията, а през 1999 е номиниран за почетен президент.

„Преди 40 години не съществуваха професионални платформи, където тези от нас, работещи в областта на консервацията на мозайки, имаха възможност да се срещат, дискутират и обменят информация. През 1977, ICCROM създаде такава възможност за първи път, като организира конференция за консервация на мозайки в Рим. ICCM беше създадена като отговор на интереса към това събитие. Главната цел на ICCM беше да организира конференции по консервация на мозайки на всеки 3 години и да публикува докладите от конференциите. От тогава бяха проведени 13 конференции по покана на 8 държави в средиземноморския регион, всички от които – богати на мозаечно културно наследство. Публикуваните доклади от тези конференции представляват уникална история на различни подходи за консервацията на мозайки през последните 40 години. През 2016 година ICCM беше официално регистрирана като фондация с благотворителна цел, за да й се осигури по-силна административна база и стабилност“ разказа още Гайл де Гишен.

България ще е първата страна без излаз на Средиземно море, в която се организира мащабното събитие. Един от мотивите да бъде взето решение за домакинството на Пловдив на 14-тата Конференция са мозайките от Малката и Епископската базилики и кандидатурата на Пловдив за ЮНЕСКО с тези обекти.

4

1

6,503 total views, no views today