Начало Пловдив днес „Орфеев венец“ за поета Калин Донков и „Златна четка“ за Яна Левиева на „Пловдив чете“

„Орфеев венец“ за поета Калин Донков и „Златна четка“ за Яна Левиева на „Пловдив чете“

plovdiv_chete_otkrivane_6 plovdiv_chete_otkrivane_4Кметът на Пловдив Иван Тотев връчи Орфеев венец на поета Калин Донков за високи постижения в съвременната поезия. Това стана по време на официалното откриване на 14-тото издание на фестивала „Пловдив чете“ в Концертна зала снощи.

За втори път в бе връчена и наградата „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Тазгодишното отличието получи илюстраторът Яна Левиева.

Кметът на Пловдив благодари на организаторите от издателство „Жанет 45“ в лицето на Божата Апостолова, на партньорите, спонсорите и всички, които подават ръка на „Пловдив чете“.

Това прекрасно събитие стана запазена марка за града ни. Горд съм, че този традиционен, типично пловдивски фестивал на книгата се развива с всяко следващо издание, обогатява се, печели нови приятели, съмишленици и почитатели, подчерта инж. Иван Тотев.

14-тото издание на „Пловдив чете“ включва над 50 събития – срещи, рецитали, премиери, както и националната кампания за насърчаване на четенето „Чети с мен“ под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Част от него е и инициативата „Алея на книгата“, организирана от асоциация „Българска книга“, в която се представят 37 български издателства.

На церемонията по откриването на фестивала присъстваха председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник-кметовете Амелия Гешева и Георги Маринов, заместник-областният управител Георги Пилев и много гости. На сцената излязоха любимите български изпълнители Богдана Карадочева, Стефан Димитров и Васил Найденов, които изпълниха песни по текстове на Калин Донков и други обичани от публиката песни.

16,237 total views, no views today