Начало Събития Пловдив получава наградата „Златна ябълка“ – еквивалент на Оскар в туристическата индустрия

Пловдив получава наградата „Златна ябълка“ – еквивалент на Оскар в туристическата индустрия

От 7 до 11 септември, Пловдив ще бъде домакин на едно от най-престижните международни събития, свързани с туризма – годишните награди на Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма – FIJET. Наградата „La Pomme d’Or“ или „Златната ябълка“, която е своеобразен еквивалент на Оскар в туристическата индустрия, ще бъде връчена на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев на официална церемония, която ще се състои на 9-ти септември в 20 часа на Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина. Това съобщи на пресконференция днес заместник -кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева.

Наградата за постижения в областта на туризма, град Пловдив ще получи лично от президента на организацията г-н Тиджани Хаддат, който е бивш министър на туризма на Тунис. Официални гости на церемонията ще бъдат и г-н Максим Минчев, президент на АБУЖЕТ и генерален директор на БТА и г-жа Николина Ангелкова – министър на туризма на България.

Наградата „Златна ябълка“ има повече от 50 носители от 1970 г. до днес. По-рано тази година, призът получи град Москва. Организаторите споделят, че особеният принос на град Пловдив се състои основно в разнообразния културен живот на града, амбициозните проекти, свързани с археологията и развитието на творческите индустрии, както и спечелването на титлата „Европейска столица на културата за 2019“.

Журналисти от Франция, Великобритания, Румъния, Испания, Италия, Хърватска, Турция, Египет, Мароко, Ливан, Тунис и България ще пишат за Пловдив и ще публикуват своите статии по света. Специално участие ще вземе и една от най-гледаните хърватски телевизии – Rijeka TV, екипът на която ще подготви и излъчи филм, посветен на Пловдив като Европейска столица на културата 2019. Самият хърватски град Риека ще бъде Европейска столица на културата през 2020 година.

Екипът на ОП „Туризъм“, като пряк организатор на събитието в Пловдив, е подготвил интересна и разнообразна програма за гостите. Тя включва посещение на къщите в Стария град, Римския стадион, Античния театър, Главната улица,  Форума и Одеона,  Националните есенни изложби и музеите в града , както и на най-новите обекти от културно-историческото наследство– Малката базилика, Епископската базилика и къща Клианти. Предвидена е разходка в квартала на творческите индустрии „Капана“ и посещение на спектакъл на Античния театър. През четирите дни, журналистите и писателите ще се запознаят и с част от регионалния туристически продукт – Араповския манастир и Асенова крепост, винен тур до шато „Асена“, ВИ „Тодороф“ и вила „Юстина“, фолклорна и класическа музикални програми.

В два последователни дни от визитата, членовете на Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма – FIJET ще имат среща с Кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и с екипа на Общинска фондация „Пловдив – 2019“.

19,216 total views, no views today