Начало Пловдив днес Пловдив ще бъде културна столица на Европа през 2019 година

Пловдив ще бъде културна столица на Европа през 2019 година

Пловдив е победителят в надпреварата за „Европейска столица на културата през 2019 г.“ В състезанието за престижната титла се съревноваваха също и София и Югозападен регион, Варна и Велико Търново и регион.

След много оспорвано състезание победителят беше обявен от Международно жури на церемония в зала „Средец“ в Министерството на културата. Пловдив се отличи с реалистичен бюджет, оригинални идеи и проекти, както и с  много силна артистична програма, които ще допринесат за културното развитие на града и региона. Част от инициативите вече са стартирали, а журито на конкурса беше силно впечатлено от идеите, положителните отзиви и бързите темпове, с които те се развиват.

“Горди сме, че именно Пловдив ще е първият български град, удостоен с най-престижната титла в областта на културата. Успехът дължим както на екипа на „Фондация 2019“, така и на всички наши партньори и съмишленици, които повярваха в каузата и най-вече на гражданите на Пловдив, които застанаха ЗАЕДНО зад кандидатурата на града. Готови сме да поемем отговорността да бъдем културна столица на Европа и да представим достойно България пред Европа и света през 2019 г.“ сподели инж. Иван Тотев, кмет на Пловдив.

Концепцията „Заедно“,  с която Пловдив спечели инициативата,  обединява хора от различните поколения, етноси, вероизповедания, с различни професии и единна визия за културното развитие на града и целия Южен централен район на България. Благодарение на стратегията, в Пловдив ще се развият изцяло няколко важни публични пространства като например Тютюневите складове със своята забележителна архитектура, хълмовете и много други, преосмислени като площи за култура, спорт, отдих и забавления . Концепцията има и отделен стълб от проекти, свързани с новите технологии, екологията и здравословния начин на живот.

Един от проектите в града, които вече  са започнали, е развиването на едноименния занаятчийски квартал Капана като първия артистичен квартал в България.  Други вече стартирали инициативи са превръщането на кино Космос в зона за култура, Международният конкурс за площад Централен, инвестициите в културно-историческо наследство, археологически проучвания, нови обекти, мащабните инвестиции в Стария град, увеличаване на общинския бюджет за културния календар на града, приемането на десет годишна стратегия за култура и т. н. В исторически, културен и икономически план Пловдив е водещ фактор на тенденциите за децентрализация в България. Той е кръстопът на етноси, които живеят помежду си в хармония и разбирателство от векове. Това древно селище между Изтока и Запада с невероятния си ренесансов Старинен град, с Античния си театър, Римския стадион, църквите и джамиите една до друга, гледа към бъдещето и е наясно какви са предизвикателствата, за да заеме достойното си място в списъка на европейските културни столици.

За „Европейска столица на културата“

 Инициативата „Европейска столица на културата” е най-престижната титла в областта на културата в Европа. Замислена е с цел да допринесе за сближаването на европейските народи. Решение за нейното реализиране е взето през юни 1985 г. от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз по инициатива на тогавашния легендарен министър на културата на Гърция Мелина Меркури. В периода след 1985 г. повече от 40 градa са избрани за титлата „Европейска столица на културата“ – от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто. През годините това събитие се доразвива, без да губи първоначалния си замисъл: да подчертава богатството и разнообразието на европейските култури и техните общи черти, да насърчава по-доброто взаимно опознаване между европейските граждани и да подхранва усещането за принадлежност към една и съща европейска общност.

Титлата се присъжда на даден град за определена година. Събитието може да донесе огромни ползи за градовете в културно, социално и икономическо отношение в рамките на самата година и след това. То е уникална възможност за обновяване на градовете, за промяна на представата за тях и за тяхното популяризиране в европейски и международен план.

За Фондация 2019

 Общинска Фондация „Пловдив 2019″ е учредена с основна цел да подготви кандидатурата на град Пловдив за конкурса Европейска столица на културата през 2019 година. Фондацията съдейства за сближаването на европейските народи и култури, обединяване на културни и административни институции, за съвместни проекти и връзката им с европейските и световни такива с цел популяризиране на културните постижения на град Пловдив и неговото историческо наследство, да съдейства за развитието на град Пловдив като модерен европейски град, включващо урбанистични решения, развитие на културно-историческото наследство и разработване на всички форми на културен туризъм, да популяризира културните постижения на град Пловдив, в страната и чужбина, като ангажира с тази цел и местната общност и я привлича за съвместни прояви, осъществяване на подготовка за кандидатстване и избиране на град Пловдив за Eвропейска столица на културата през 2019 година, създаване на цялостна стратегия на културна политика на град Пловдив. За повече информация посетете сайта на Фондацията: http://plovdiv2019.eu/

Снимка: Министерство на културата

26,451 total views, no views today