Начало Събития Посолството на Великобритания представя в Пловдив изложбата „Магна Харта“

Посолството на Великобритания представя в Пловдив изложбата „Магна Харта“

Britansko posolstvo - izlojba v PlovdivНа 9 декември 2015 г., сряда, от 18:30 часа, в Дом на културата „Борис Христов” ще бъде открита изложба, посветена на Магна Харта. Тя включва 16 двуезични изображения, които представят историята, влиянието и наследството на Магна Харта, чиято 800-на годишнина се отбелязва тази година. Изображенията са предоставени от британския парламент, Националния архив на Великобритания и Британската библиотека.

Изложбата, която е част от мащабната инициатива „Магна Харта” на британското посолство ще бъде открита от заместник-посланик Сара Райли.

През 2015 г. се навършват 800 години от подпечатването на Магна Харта, чиято история е тясно свързана с полагането на основите на демокрацията и свободата.  Магна Харта представлява символ на правата на човека, свободната реч, личните свободи и правосъдието от двете страни на Атлантическия океан. Хартата е осигурила на хората определени права и е подчинила краля на върховенството на закона. Векове след подпечатването й, тя продължава да вдъхновява поколения световни лидери. Чрез Томас Джеферсън, Махатма Ганди и Уинстън Чърчил, Магна Харта е дала облика на живота ни днес.

Описвана като най-големия британски експорт, заедно с английския език, Магна Харта е международен символ на справедливостта, свободата и демокрацията. Принципите ѝ са залегнали в Декларацията за независимостта и са послужили за основа на Всеобщата декларация за правата на човека.

За Магна Харта

Магна Харта е мирно споразумение, подпечатано през 1215 г. между крал Джон и лордовете-феодали, които въстанали срещу управлението му. Споразумението установява за пръв път принципа, че всеки, включително и кралят, е подчинен на закона. Великата Харта съдържа 63 клаузи, като най-известната, която е част от законодателството и днес, за пръв път дава правото на справедливост и справедлив процес.

Магна Харта е първата стъпка по пътя към парламентарната демокрация и зачитането на личните права. От подпечатването си преди 800 години до днес, документът вдъхновява хора по целия свят. Нейните принципи са отразени в Била за правата на САЩ, Всеобщата декларация за правата на човека и Европейската конвенция за правата на човека.

През 1964 г. в съдебния процес, в който се бори за живота си, Нелсън Мандела посочва Магна Харта като един от основните документи, почитани от демократите по целия свят. Хартата продължава да бъде цитирана в правния свят, най-вече като символ на правосъдието, свободата и демокрацията.

Документът, който първоначално представя конкретните искания на група феодали, впоследствие се превръща в международен символ на свободата, без който днес може би нямаше да имаме правата, които ценим толкова много.

 

8,543 total views, no views today