Начало Актуално Седем швейцарски посланици на посещение в Столипиново

Седем швейцарски посланици на посещение в Столипиново

seminar_2

Седем посланици на Швейцария ще посетят утре (14 март) Столипиново в Пловдив, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа.  В Община Пловдив Българо-швейцарската програма за сътрудничество съфинансира общински проект за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване.

Посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, както и швейцарският представител в борда на Ромския образователен фонд (Будапеща) са в Пловдив за Четвъртата регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), посветена на  ромската интеграция (12 – 15 март 2018). Посланиците ще посетят изгражданите в момента в Столипиново образователен и здравен център, ще се срещнат с учители, родители и деца в Детската градина „Лилия“ и ще споделят на семинара богатия си опит от различни страни.

За първи път България е домакин на регионална среща на ШАРС по ромската интеграция. Целта й е да бъдат обсъдени нейни програми за ромско включване в Югоизточна Европа, както и да се направят изводи как успешно да се разработват и изпълняват проекти за социално включване с фокус върху устойчивостта и работата с държавните и местните институции.

В семинара участват експерти от централния офис на ШАРС в Берн и офисите й в балканските страни, в които се изпълняват проекти за социална интеграция. В дискусиите ще участват представители на Европейската комисия, на проекта РОМАКТ на Съвета на Европа, както и на ромски организации.

Ще бъде споделен българският опит в работата с институции и за постигането на устойчивост, резултатите и предизвикателствата в социалното включване на ромите и други уязвими групи по програма ЗОВ, изпълнявана в шест големи областни центрове, включително и в Пловдив. Ще присъстват представители на трите министерства, партниращи по ЗОВ (Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването), както и представители на общините Пловдив и Сливен.

За Програма ЗОВ
Здраве и образование за всички

Интегрирани проекти по Програма ЗОВ се изпълняват в шест големи областни центрове (Пловдив, Монтана, Сливен, Шумен, Русе и Бургас) в периода 2013 – 2019 година. Основната й цел е да подобри достъпа на роми и други уязвими групи до детски градини и начални училища и здравни услуги, както и да подобри качеството на образованието и здравеопазването. Насочена е конкретно към деца на възраст от 0-10, млади жени, майки, бременни и млади семейства в компактни градски ромски общности и райони с над 70 процента ромско население.

Постиженията на Програма ЗОВ досега: 377 деца са записани за ясла, детска градина и училище, а3970 деца посещават допълнителни учебни занимания. Изградени са 4 нови детски градини и изцяло обновени 5 ясли и детски градини, както и 2 училища. В ремонтираните 8 и в 2 новопостроени здравни центъра са направени прегледи и консултации над 4 000 млади майки, бременни жени и деца. В здравни кампании са  обхванати близо 6 500 млади родители от ромски произход.

ЗОВ се стреми да осигури устойчивост, като се очаква централните и местните български институции да имат водеща роля и поемат инициативата за финансов и човешки капацитет и след края на програмата.

От българска страна основен партньор е Министерството на труда и социалната политика, партнират също Министерствата на здравеопазването и Министерството на образованието и науката.

Общата стойност на Програмата е 8 088 500 швейцарски франка, като швейцарският принос е 6 920 000 шв. франка.

Повече информация: www.zovprogramme.bg

8,498 total views, no views today