Начало Пловдив днес Уникален проект подава ръка на стотици самотни възрастни пловдивчани

Уникален проект подава ръка на стотици самотни възрастни пловдивчани

project_presk_13092017 (2)

За първи път институциите и неправителствени организации обединиха усилията си в уникален проект, чиято цел е да подаде ръка на стотици самотни възрастни пловдивчани. Той бе представен на пресконференция днес от директора на БЧК – Пловдив Таня Георгиева, изпълнителния директор на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов, кмета Иван Тотев и заместник-кмета по социални дейности Георги Титюков в присъствието на д-р София Стоименова – главен секретар на БЧК.

С решение на Общински съвет – Пловдив проектът започна пилотно в район „Централен”. До края на годината в района ще има  денонощен кол център, мобилен екип със специалисти и доброволци, както и автомобили, които да реагират при нужда – за доставка на стоки от първа необходимост и транспорт. Потребителите на новата социална услуга ще бъдат предимно самотни възрастни и трудноподвижни хора, които живеят на територията на най-големия пловдивски район.

Подобен проект вече е реализиран в малките населени места около Пловдив, съвместно между БЧК и компания „Трафик”, но за първи път в областен град стартира такава услуга. Община Пловдив е първата голяма община, която се ангажира да приложи модела.

За програмата може да се кандидатства по няколко начина. Обособен е кол център, който ще бъде на разположение на гражданите 24 часа в денонощието. В социалната приемна на БЧК, в социалните служби на Община Пловдив и районните кметства желаещите да се включат в програмата, могат да получат цялата необходима информация.

Всеки от потребителите ще има  непрекъсната връзка с  денонощния кол център. Сътрудници ще се обаждат на потребителите поне два пъти седмично, за да следят  тяхното състояние. По график ще се закупуват изписаните лекарства от личния лекар. Също така ще се доставят и хранителни продукти при заявка. Самотните хора ще бъдат посещавани от социални асистенти, а доброволци ще ги придружават при разходка или у дома.  Ще се организират  посещения при личен лекар, а при нужда и бърз достъп до лечебно заведение.

В специалните  мобилни екипи ще обучен човек, който може да прецени дали някой  трябва да бъде транспортиран по най-бързия начин до болница. Като партньор в проекта, УМБАЛ „Св. Георги” осигурява обслужване с приоритет на потребителите при пристигането им в Спешния център.

Програмата, която е уникална за  България, се реализира съвместно с  Община Пловдив, Български червен кръст, компания „Трафик” и УМБАЛ „Св. Георги”. Тестовият период ще продължи 5 месеца и ще обхване между 300 и 400 души.

project_presk_13092017 (1)

8,121 total views, no views today