Начало Събития Холивудската легенда Тед Кочев специален гост на 11 –то издание на „София Филм Фест в Пловдив 2016“

Холивудската легенда Тед Кочев специален гост на 11 –то издание на „София Филм Фест в Пловдив 2016“

IMG_513711-и „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В ПЛОВДИВ“  ще представи 24 непоказвани и въздействащи филма в рамките на 11 дни, от 17 до 27 март 2016 в „Лъки – Дом на киното”. „Уникална е програмата в Пловдив. Ще се убедите, че е може би най-добрата за тези 11 години, откакто фестивалът съществува и в Пловдив“, каза Стефан Китанчев, директор на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ на специална пресконференция, която се проведе днес в залата на община Пловдив.

В нея участваха още изтъкнатият български режисьор проф. Георги Дюлгеров, Амелия Гешева заместник-кмет по култура и туризъм в община Пловдив и Борислав  Лалев от „Арт филм“ЕООД, (Лъки – Дом на киното). Началото на  „София филм фест“ е поставено през 1996 година и през настоящата година ще се проведе 20-тото юбилейно издание. Фестивалът е един от ключовите фестивали в Централна и Източна Европа, а според списание „Варайъти“ се нарежда сред 50-те най-значими кино фестивали в света. От 11 години,  „София филм фест“  има специално издание и в Пловдив,  част е от Календара на културните събития на Община Пловдив. През 2016 година, общината  финансира фестивала със сумата от 15 000 лв.

Акцент в 11-тото издание е българското кино, затова откриването ще е с „ПРОКУРОРЪТ, ЗАЩИТНИКЪТ, БАЩАТА  и НЕГОВИЯТ СИН” на Иглика Трифонова. Едни от големите заглавия, които пловдивчани и гости на града ще видят са „КАРЪЛ” на Тод Хейнс – с 6 номинации за ОСКАР,  „СИНЪТ НА САУЛ” на Ласло Немеш – с Голямата награда на журито, наградата на критиката в Кан, „Златен глобус”  и номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.

Голямата изненада е гостуването на ТЕД КОЧЕВ – холивудската легенда от български произход представя лично свой филм пред публиката в Пловдив, която ще има възможността да се срещне отблизо с 84-годишният режисьор на „Рамбо: Първа кръв”. Той ще представи на 22 март от 20.00 ч своя филм „Да се събудиш в страх”. Тед Кочев е роден през 1931 година в Торонто, Канада, в семейството на български емигранти и е сред големите имена в Холивуд. Носител е на „Златна мечка” в Берлин за „Обучението на Дуди Кравиц” (1974), има две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”.  „Да се събудиш в страх” („Outback”) от 1971 година участва в конкурсната програма в Кан и до днес се смята за един от най-добрите австралийски филми. Бащата на ТЕД КОЧЕВ е роден в Пловдив, майка му е израснала във Варна, след което семейството е емигрирало в Канада. Това ще е второто посещение на Тед Кочев в България, по време на което той е решил да посети местата, свързани с историята на семейството му.

Билетите за 11-тото издание на „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ В ПЛОВДИВ“ са на цени 6 лв. и 5 лв. – за ученици, студенти и пенсионери. Продажбата им започва на 10 март на касата на „Лъки – Дом на киното”.

zerotheoremkinopoisk.ru

8,646 total views, no views today