Начало Събития Анонс за Празника на детето в Стария град – 9 дни с 21 събития

Анонс за Празника на детето в Стария град – 9 дни с 21 събития

Здравейте,

Както знаете, Общински институт „Старинен Пловдив“ традиционно организира богата и интересна програма посветена на 1 юни – Международния ден на детето. Тази година, за първи път проявите ще се провеждат в период от 9 дни – от 27 май до 4 юни, включително.. Пловдивчани и гости на града ще имат възможност да посетят общо 21 събития, ориентирани към всички възрасти, и разбира се най-вече към децата.

Програмата включва изключително разнообразни жанрово прояви като замесване на обреден хляб , плетене на макраме, различни изложби, представлението „Легенди и митове за създаването на Пловдив“, Нарисувай и открий“ , рисуване с къна върху тяло, индийски танци, йога практика , детска работилница за изработване на карвинг свещи, изложба с детски фотографии, представяне на книга, „Нарисувай приказка“ , занаятчийски работилници и други.

На самия 1 юни в 11:00 часа е откриването на Детския панаир на занаятите, а последната проява в неделя – 4 юни е „Големия детски концерт“, който е част от пролетното издание на VIII МФ „Дни на музиката в Балабанова къща“, с участието на оркестъра и училищния хор на НУМТИ „Добрин Петков на Римския стадион.

Очакваме Ви!


altenberger-Dom

ПРАЗНИК НА ДЕТЕТО 27.05 – 04.06.2017

Общински институт „Старинен Пловдив“

Дата

Събитие

Място на провеждане

Информация за събитието

27.05.2017

Събота

 

   
11:00 ч. Замесване на обреден хляб – демонстрация с участието на клуб „Здраве“, с р-л Дорка Четрафилова Къща „Недкович“  

Участниците от клуб „Здраве” с ръководител Дорка Четрафилова и Ателие за приложни изкуства „Шареното” с ръководител Неонила Хрелкова ще проведат последователно своите демонстарции:

- замесване на обреден хляб;

- техника за плетене „макраме”.

Ще бъде открита и малка изложба с пана от макраме.

12:00 ч. Плетене на макраме – демонстрация с участието на Ателие за приложни изкуства „Шареното“, с р-л Неонила Хрелкова. Къща „Недкович“
ТВОРЧЕСКИ ТЕАТРАЛЕН ПРОЕКТ „Евмолпиас“ с участието на НХГ „Цанко Лавренов“, НГСЕИ, НУМТИ „Добрин Петков“ Творческият театрален проект „Евмолпиас” в две части ще бъде представен на Римския стадион. Той обединява трите средни училища по изкуствата в Пловдив: Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” и Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов”.

Учениците ще открият изложба и ще изнесат театрално представление на тема „Легенди и митове за създаването на Пловдив”. Идеята и реализацията на проекта е на Зоя Капон, а музиката – на Пламен Петров.

19:00 ч. Откриване на изложба „Легенди и митове за създаването на Пловдив Римски стадион
20:30 ч. Представление „Легенди и митове за създаването на Пловдив Римски стадион
28.05.2017

Неделя

 

10:30 – 12:30 ч. Нарисувай и открий“ – рисуване на фантастични образи върху текстил, вдъхновени  от асаните – йогийски упражнения. Постоянна експозиция „Златю Бояджиев“  

В дворното пространство на галерия „Златю Бояджиев” под надслов „Нарисувай и открий” ще се проведе демонстрация, свързана с изобразяването на фантастични образи върху текстил (тениски, платна), вдъхновени от асаните – йогийски упражнения (кобра, лотос и др.)

Следва представяне на махенди-стара ведическа техника на рисуване с къна върху ръце, крака, тяло, изписване на кръгове, мандали, символизиращи слънце и здраве.

Програмата продължава с изпълнение на индийски танци.

Накрая Мария Папаянопол показва йога практика. Децата-йоги ще претворят нарисуваните образи от текстила в йога-асаните.

11:00 – 12:30 ч. Махенди – стара ведическа техника на рисуване с къна върху тяло. Постоянна експозиция „Златю Бояджиев“
12:30 – 12:50 ч. Индийски танци Постоянна експозиция „Зл.Бояджиев“
12:50 – 13:30 ч. Йога практика с Мария Папаянопол – децата-йоги ще претворят нарисуваните образи от текстила в йога. Постоянна експоциция „Златю Бояджиев“
29.05.2017

Понеделник

 

17:00 – 19:00 ч. „Огънят през вековете“ – детска работилница за изработване на карвинг свещи с Мария Аргирова.

„Венеция“– детски рисунки, с участието на клуба на художниците „Вълшебство на цветовете“ – ръководител Елица Гигова

Участници: ДВГ „Бамбини“, ДГ „Весела“, ДЕЦ „Папагали.

Изложба „Детски рисунки от Украйна и България“.

Къща „Стамболян“  

Детската работилница за изработване на карвинг свещи с Мария Аргирова „Огънят през вековете” ще ни пренесе и запознае с древното изкуство от Венеция.

На тема „Венеция” ще бъдат представени и детски рисунки с участието на клуба на художниците „Вълшебството на цветовете” с ръководител Елица Гигова.

Малките участници в празника са от ДВГ „Бамбини” с ръководител Снежана Донева,  ДГ „Весела” и ДЕЦ „Папагали”.

Паралелно с това ще бъде открита изложба „Детски рисунки от Украйна и България”.

30.05.2017

Вторник

 

17:30 ч.  „Мигове от фотообектива“ – изложба с детски фотографии на Вяра Антонова.

  • Изложбата остава до 29.06.17 г.
Къща „Хиндлиян“ В маазата на къща „Хиндлиян” ще бъде открита изложба с детски фотографии на Вяра Антонова.Чрез „Мигове от фотообектива” студентката по фотография в АМТИИ – Пловдив  представя детски моменти, видяни и „запечатани” през нейната гледна точка. Изложбата остава до 29.06.2017 г.
31.05.2017

Сряда

 

   
18:00 ч. Представяне на книга  „Скритите истини“ – сборник с разкази от Анна Велкова Балабанова къща Ще бъде представена книгата „Скритите истини”-сборник с разкази от Анна Велкова.
01.06.2017

Четвъртък

 

9:30 – 11:00 ч. „Нарисувай приказка“  с Коко  Анастасов и Ели Диварова, участват деца от  ДГ „Щурче“ . Балабанова къща В Балабановата къща ще гостуват деца от  ДГ „Щурче”, които с помощта на Константин Анастасов- художник и Елена Диварова – писател и преводач, ще нарисуват любимите си приказни герои. По-късно г-н Анастасов и г-жа Диварова ще обединят картините в една книга, която ще бъде подарена за спомен на децата.
10:00 – 14:00 ч. Занаятчийски работилници ” Улица на занаятите” Ул. „Стръмна“ №2 и №3
11:00 – 12:00 ч. Откриване  Детски панаир на занаятите с участието на Арт група ,,Славена’’ и ДВФ „Омайниче“ Ул. „Стръмна“ №2
02.06.2017

Петък

 

10:00 ч. „Пътят на хартията“ – детска работилница, с участието на ДГ „Щурче“. Музейна аптека „Хипократ“ Идеята на детската работилница „Пътят на хартията” е децата сами да си направят предмети от стари вестници и списания.Целта е да разберат, че хартията може да се използва втори и трети път, а не са се изхвърля, с което се замърсява околната среда.

Ще бъде изготвена презентация „Приказка за хартията”, с която ще се покаже на малчуганите как и кога е създадена хартията и за какво се е използвала през вековете.

03.06.2017

Събота

 

   
17:30 ч. Изложба „Сблъсък“

  • Изложбата остава до 30.06.17 г.
Балабанова къща, Сводеста зала „Сблъсък” е изложба, в която се противопоставят: собствената гледна точка, специфичната природа на всеки автор със заобикалящия  разнообразен свят и търсещите стилови направления в изкуството. В сблъсъка се ражда новото начало и се открива нова гледна точка.
04.06.2017

Неделя

 

   
18:30 ч. „Голям детски концерт“, като част от пролетното издание на  VIII МФ „Дни на музиката в Балабанова къща“, с участието на оркестъра и училищния хор на НУМТИ „Добрин Петков“ Римски стадион „Голям детски концерт”, като част от пролетното издание на VIII МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” ще се проведе на сцената на Римския стадион. В концертната програма участие ще вземат оркестърът на НУМТИ „Добрин Петков” с диригент доц. д-р Пламен Първанов и училищният хор с диригент Николета Енева. Двете формации ще изпълнят „Магнификат” от Антонио Вивалди.

9,412 total views, no views today