Начало Пловдив днес Бурни аплодисменти за носителите и церемонията на Награди „Пловдив”

Бурни аплодисменти за носителите и церемонията на Награди „Пловдив”

nagradi_plovdiv

На стилна церемония в препълнената зала в Дома на културата „Борис Христов” бяха връчени на Наградите „Пловдив“ за изминалата 2014 година. Режисьор на спектакъла  бе директорът на Държавната опера Нина Найденова, диригент – маестро Диан Чобанов, а водещи – Лили Бързева и Марк Фаулър. Събитието се превърна в истински празник, а церемонията заслужи бурните аплодисменти на присъстващите.

Статуетките в различните категории тази година отидоха при:

- за художествен превод – Здравка Петрова

- за художествена литература – Йордан Велчев

- за журналистика – Парашкева Недева

- за музика – маестро Диан Чобанов

- за театър – Радина Думанян

- за изобразително изкуство – Ели Станчева

- за изкуство, предназначено за деца – „I Creative” студио

- за фотография и операторско майсторство – Тодор Васев

Изненада в спектакъла бе специалното отличие за изпълнителния директор на фондация „Пловдив 2019” Валери Кьорлински. „Наградата я получихме всички. Това е единственото нещо, за което не съм чул някой да е против!“, заяви Кьорленски.

Посмъртно „Почетен гражданин на Пловдив“ стана художникът Кольо Карамфилов, а отличието получи синът му Росен от председателя на Общинския съвет арх. Илко Николов. „Наградата за татко е повече от заслужена, но той трябваше да я получи приживе, защото бе един от големите артисти на нашето време“, развълнувано благодари Росен.

След 50 години творческа дейност званието „Почетен гражданин на Пловдив“ получи бившият ректор на АМТИИ проф. Анастас Славчев. То му бе връчено от кмета Иван Тотев, който поздрави присъстващите с официалното утвърждаване на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година и с предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

5,724 total views, no views today