Начало Пловдив днес Българо-турският бизнес форум препълни зала „Париж“ на Новотела

Българо-турският бизнес форум препълни зала „Париж“ на Новотела

IMG_4982Заместник-кметът по „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците” на община Пловдив, Розалин Петков  беше официален гост на  Българо-Турския бизнес форум, който се проведе вчера в Новотел Пловдив.

Зала „Париж“ трудно побра желаещите да участват в събитието, организирано от Търговско-Промишлена Камара-Пловдив, в сътрудничество с Търговско-Промишлена камара- Текирдаг, Търговско-Промишлена Палата-Стара Загора, KOSGEB Одрин и Регионалните сдружения на общините от тракийските области – от България (РАО „Тракия“) и от Турция („Тракиякент“).

Повече от 120 фирми от Одринска Тракия и от Пловдивска област присъстваха на форума, като 18 от турските фирми,  работещи в сферата на строителството, селското стопанство, производство и търговия със земеделска техника, машиностроенето, търговията със строителни материали, земеделска продукция и хранителни стоки, производството на различни видове машини и уреди, фирми от химическата промишленост и автомобилния сектор, бяха заявили предварително своя интерес към инвестиции, конкретно в Тракия икономическа зона. По тази причина, в програмата на Българо-Турския бизнес форум, освен презентация за бизнес климата и условията за инвестиции в България, представяне на европейските програми и възможности за финансиране, бе предвиден отделен панел, посветен на Тракия икономическа зона.

В бизнес делегацията от турска страна участваха кметовете на Текирдаг, Бююкмандъра,  Кешан, Хайраболу, Визе, Чорлу, Капаклъ, Черкезкьой и Малкара, както и директори и служители на „Тракиякент“, които заедно с представителите на бизнеса от двете стрнани и българските институции се включиха в организираните срещи, от типа B2B.

Огромният интерес към форума, според Ангел Хронев, изпълнителен директор на Търговско- промишлена камара-Пловдив е провокиран от много фактори, сред които удобното геополитическо положение на страната ни, териториалната близост, добрите условия за бизнес, но и от още нещо.  „Независимо от интернет и съвременните възможности за правене на бизнес от разстояние, ние, живеещите на Балканския полуостров  много държим и ценим срещите „очи в очи“ с партньорите, ръкостискането, личния контакт. Сигурен съм, че и занапред ще продължи да е така. А статистиката показва, че традиционно най-успешните бизнес контакти се осъществяват точно между нашите две страни“ , допълни Ангел Хронев.

Добина Проданова, председател на Търговско-промишлена камара – Пловдив от 26 години сподели в приветствието си, че организирането на подобни събития винаги и е носело радост и удовлетворение. „Това е нещо наистина смислено, нещо което си струва, защото след такива форуми винаги е имало реални, добри резултати. Срещите са важни и след такива контакти се раждат „контракти“, а това е част от нашата работа, като търговска камара“, каза още Проданова.

Заместник-кметът Розалин Петков използва случая, в неформалните разговори още преди началото на събитието да покани гости и участници да се включат в проявите и дегустациите на  фестивала „Дефиле на младото вино“, който бе открит по същото време в Стария град, и който продължава до неделя.

6,607 total views, no views today