Начало Пловдив днес Вдигат пантеон в памет на пловдивчани, загинали във войните за национално обединение

Вдигат пантеон в памет на пловдивчани, загинали във войните за национално обединение

press_panteon_presk

В подножието на Младежкия хълм да бъде издигнат Пантеон – символ на преклонение пред загиналите в петте войни за национално обединение на България – Българо-сръбската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна. Това намерение стана ясно на пресконференция на Инициативния комитет с председател кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

В Общинския съвет предстои да се внесе предложение за местоположението на Пантеона в края на новоизградената алея зад Стоматологичния факултет.

„По този начин Пловдив ще реализира своя отдавнашна мечта да съгради място за почит към всички съграждани, дали живота си по бойните полета във войните за независимостта и обединението на България“, коментира инж. Иван Тотев.

Според данните, изнесени от директора на Историческия музей Стефан Шивачев, броят на загиналите в петте войни пловдивчани е над 1300, но се променя непрестанно, тъй като списъкът се попълва с хора, които, макар и да не са родом от града, са свързани с него. Той припомни, че още след Първата световна война в градове и села е започнало създаването на монументи в памет на загиналите за националния идеал.

Пловдив остава едно от малкото селища без мемориал. Паметни плочи на загинали във войни пловдивчани от различни етноси има в Пловдивската синагога, Арменската църква, в параклиса на Католическите гробища, в храма „Свети Иван Рилски“ са почетени пловдивчани от квартала, паметник с имената на загинали има и в двора на първия дом за сираци в България „Княгиня Мария Луиза“, построен веднага след Балканската война.

През 30-те години на миналия век е започнала общоградска инициатива за издигане на голям мемориал, имало е конкурс, в североизточния край на Цар Симеоновата градина в продължение на две-три години е бил експониран макетът, събраните дарения достигнали около 2,5 млн. лв., но не могли да бъдат оползотворени, а се използвали за други цели през Втората световна война.

Идеята за инициативата бе обявена в началото на годината при  отбелязването на 100-годишнината от битката при Каймакчалан. В него влизат общественици и творци, хора от различни политически партии, но с идеята да се обединят при почитане паметта на синовете на Пловдив, загинали за България. Освен инж. Иван Тотев, в комитета са кметът на града от 1999 г. до 2007 г. д-р Иван Чомаков, Амелия Гешева, Стефан Шивачев, Лука Станчев, бригаден генерал Явор Матеев, Петър Мутафчиев, Захари Георгиев, Снежана Фурнаджиева, Георги Иванов – Жорж Трак, Койчо Русев, Димитър Манев и Димитър Севов. Към комитета могат да се присъединят всички желаещи, съпричастни към идеята. Предстои отваряне на дарителска банкова сметка, като първите дарители ще са инициаторите.

След поредица работни срещи и обсъждане на различни варианти и локации идеята е да се изгради не поредният монумент, а Пантеон с класическата външна форма на подкуполно пространство, което да обединява енергията на всички бъдещи посетители. Пантеонът ще е с пет входа, символизиращи петте войни за национално обединение. На пет пловдивски творци ще бъде възложено да изработят пет различни двулицеви врати.

„Целта ни е да изпълним това пространство с живот, а с модерните мултимедийни средства да разказваме освен за войните, и за лични съдби на героите, така че гражданите да изпитат уважение и да излязат оттук обогатени“, сподели художникът Жорж Трак.

Предвижда се проектът да бъде завършен през 2018 г.

7,896 total views, no views today