Начало Събития Виртуозният Казахски държавен академичен оркестър за народни инструменти „Курмангазъ” плени завинаги пловдивската публика

Виртуозният Казахски държавен академичен оркестър за народни инструменти „Курмангазъ” плени завинаги пловдивската публика

Концертът в Пловдив беше снощи, като час по-рано музикалният директор подписа „Споразумение за сътрудничество“ с Държавна опера – Пловдив

Във връзка с отбелязването на 25 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Казахстан, Посолството на Република Казахстан у нас организира гостуване на един от най-известните, представителни и популярни оркестри – Казахския държавен академичен оркестър за народни инструменти „Курмангазъ”.
Концертите в България са три – на 20 март в гр. Пловдив, на 22 март в зала „България“ в София и на 24 март в Двореца на културата и спорта във Варна и се провеждат под патронажа на Министерство на културата на Република България и Посолството на Казахстан в София.
В Пловдив, виртуозният оркестър „Курмангазъ”, в състав от почти 60 човека се представи снощи в залата на Драматичен театър Пловдив. Музикалното събитие бе под наслов „Мeлодиите на Великата Степ”, а в програмата бяха включени произведения на казахски композитори, световна класика – Жорж Бизе, Антонио Вивалди, Имре Калман, Йохан Щраус, както и произведение, специално написано за оркестъра от популярният български композитор и музикант Георги Андреев. Специален подарък за българската публика бе и великолепното изпълнение на български език на песента „Една българска роза“.
Час преди събитието, Казахският държавен академичен оркестър и Държавна опера – Пловдив подписаха „ Споразумение за сътрудничество“. На церемонията присъстваха Почетният консул на Казахстан в България г-н Митко Солаков, директорът на оркестъра Нуркиса Дауешов, заместник- кметът на Пловдив по култура и туризъм Амелия Гешева, артистичният директор на Държавна опера – Пловдив Лучано Ди Мартино, и.д. директорката Пенка Вучкова и директорът на Драматичен театър – Пловдив Кръстю Кръстев, любезен домакин на проявите.
Вечерта за концерта пристигна и управляващият посолството на Казахстан в София г-н Темиртай Избастин, а сред многобройните гости бяха заместник-кметът Амелия Гешева, Председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, заместник областният управител Владимир Петров, кметове и заместник-кметове от цялата област Пловдив, почетния консул на Украйна инж. Димитър Георгиев, представители на културни, образователни институти, бизнес среди и почитатели на музиката. С много ръкопляскания, бисове, ставане на крака и цветя, пловдивската публика оцени високо класата на най-стария оркестър в Казахстан, създаден през 1934 г. от известния казахски композитор и фолклорист Ахмет Жубанов. Музикантите в оркестъра използват само казахски народни инструменти, по-голямата част – струнни (домбра, кобъз), с които виртуозно изпълниха и образците на световната класика на Жорж Бизе, Антонио Вивалди, Имре Калман, Йохан Щраус и други. Част от солистите – заслужили и народни артисти на Казахстан са носители на престижни международни награди от конкурси и на държавна премия на Казахстан.

6,796 total views, no views today