Начало Събития Връчиха Наградите „Пловдив“

Връчиха Наградите „Пловдив“

`

На тържествена церемония в Градския дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив, която бе директно излъчвана по Българската национална телевизия, снощи бяха връчени традиционните Награди „Пловдив“. За поредна година община Пловдив удостои със статуетка, грамота и парична награда в размер на 1000 лева, творци и колективи за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната 2016 година.

Специализираните комисии, съставени от изтъкнати дейци на културата от Пловдив, предложени от творческите гилдии от града определиха победителите в 10- те раздела: „Художествена литература“, „Художествен превод“, „Журналистика“, „Архитектура“, „Музика“, „Театър“, „Изобразително изкуство“, „Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“, „Произведение на изкуството, предназначено за деца“ и „Културно наследство и съхраняване на паметта“.

Церемонията започна с минута мълчание, с която бе отдадена почит на жертвите от атентата в Манчестър, случил се точно по време на културно събитие.

Своеобразен домакин на церемонията по награждаване бе Драматичен театър – Пловдив, като на сцената се изявиха с много хумор и талант почти всички актьори от трупата на театъра, заедно с директора Кръстьо Кръстев, заместник-директора Деница Димитрова, помощник-режисьора Ирен Алексиева и Сузанна Арутюнян – Василевска – мениджър „Маркетинг и продажби“. Музикалната част бе поверена на БИГ БЕНД – Пловдив, с диригент Николай Гешев.

Актьорите Боряна Братоева, Димитър Банчев, Мария Генчева, Ивайло Христов, Троян Гогов, Петър Тосков, Симеон Алексиев, Добрин Досев, Алексей Кожухаров, Елена Атанасова и Кръстю Кръстев се превъплътиха в ролите на свои герои от постановките, в които участват, цитираха части от монолозите си, подканяйки зрителите да посетят спектаклите, като същевременно представяха и номинациите. Имената на победителите във всяка категория се пазеха в тайна до последно и се съдържаха в запечатани пликове.

Александър Секулов спечели приза за „Литература“ за поетичната си книга „Море на живите“, а за „Художествен превод“ наградата бе присъдена на Анета Ташева за превода от френски на романа „Напълно побъркан“ от Жил Льогардиние. За „Журналистика“ призът получи Руслан Йорданов за новата елекронна информационна платформа www.PlovdivTime.com и поредицата „Разни разкази“.

В раздела „Изобразително изкуство“ наградата бе присъдена на Димитър Воденичаров и Васил Маргаритов за съвместна изложба акварел и скулптура. Награда „Пловдив“ за музика спечели Евгения Ралчева за ролята на Сестра Анджелика в едноименната опера на Пучини, премиерна продукция на Държавна опера в Пловдив.

В раздела „Театър“ статуетката бе присъдена на Държавния куклен театър-Пловдив за спектакъла „Дама Пика“. Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ бе отличен с престижната награда в раздела „Произведение на изкуството, предназначено за деца“ за празничния концерт по случай 40 години от основаването на хора. Проектантите Стефан Стефанов  и Радка Стефанови от АРКОНТ-А“ООД получиха наградата в раздел „Архитектура“ за „Търговски дом и археология“ ( в бившия ДЕТМАГ, настоящ магазин H&M на главната улица). С награда „Пловдив“ в раздела „Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“ бяха удостоени Виолин Палейков и Нончо Нончев от БНТ -2 за документалните филми: „OPERA OPEN“, „Българска трилогия“ и „Театър – Безкрая“.

Кметът Иван Тотев връчи наградата „Пловдив“ в категорията „Културно наследство и съхраняване на паметта“ на Елена Кривошиева за реставраторската работа в новата „перла“ на Стария град – къщата „Клианти“, която съвсем скоро ще бъде отворена за посетители. Елена Кривошиева специално благодари на колегите си, като не забрави да засвидетелства възхищението и преклонението си пред таланта на неизвестния художник, изографисал къщата преди точно 200 години.

5,381 total views, no views today