Начало Пловдив днес Възстановиха уникалните тавани в къща „Клианти“ в Стария Пловдив

Възстановиха уникалните тавани в къща „Клианти“ в Стария Пловдив

KLIANTI_TAVANI1Приключи поредният етап от реконструкцията на къща „Клианти“ в Стария град. Възстановени са уникалните тавани и стенописите. В това се увери кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който днес на място бе запознат от големия реставратор Джовани Димитров със свършеното в емблематичния обект. Дейностите са много бавни и трудоемки, тъй като става въпрос за възстановяване на оригиналите.Таваните са уникални със златен варак, стъклени орнаменти и нямат аналог не само в Пловдив. Те са изографисани през 1817 година.

През тази година продължаваме с работата в къща „Клианти“. В бюджет 2015 предвиждаме средства за обекта, увери кметът инж. Иван Тотев. Старият град е приоритет за нас. Той е този, който прави разликата между Пловдив и другите градове, инвестициите в него ще продължат, допълни кметът Иван Тотев.

Това е изключително интересен паметник, който се откроява по декорация, по планова схема и значение. Трябва всички пловдивчани да сме щастливи, че Община Пловдив в лицето на кмета Иван Тотев реши да завърши тази къща. Тя бе започната преди много време по японска програма, години наред бе изоставена и част от работите, които бяха извършени, се повредиха. Подкрепата на кмета Иван Тотев за Стария град е изключително ценна, подчерта големия реставратор Джовани Димитров.

7,699 total views, no views today