Начало Пловдив днес Двама пловдивски ученици спечелиха стипендии за космически лагер

Двама пловдивски ученици спечелиха стипендии за космически лагер

Space Camp

Община Пловдив и Център за творческо обучение обявиха победителите от извънредния конкурс за участие в международния космически лагер Space Camp Turkey в Измир.

 Това са 12-годишният Димитър Петков Димитров, ученик в OУ „Димитър Талев“ и 14-годишната Жана Живкова Дамянова, ученичка в МГ „Акад. Кирил Попов“, които печелят по една пълна стипендия „Пловдив“ за една седмица в лагера, създаден от НАСА, през август 2017-а година. Двамата победители бяха избрани сред общо трийсет участници, които изпратиха есе за извънредния Space Camp конкурс, обявен по инициатива на общинското ръководство за деца от района на Пловдив.

Конкурсът се проведе извън редовната годишна програма за набиране на участници, в рамките на новосформираното сътрудничество между Община Пловдив и Център за творческо обучение в областта на образованието и иновациите в училище.

Всички отзовали се кандидати показаха отлична изразителност и голямо въображение, за което поздравяваме както тях и техните родители, така и учителите им от ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Васил Левски“, ОУ „Яне Сандански“, СУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Св. Софроний Врачански“, френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“, езикова школа „Пловдив“, както и споменатите вече МГ „Акад. Кирил Попов“, OУ „Димитър Талев“.

Повече за космическия лагер:

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в гр. Измир, Турция.

Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.

 Координатор на програмата Space Camp Turkey за България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години.

Център за творческо обучение провежда редица дейности, свързани с ученето през целия живот и активно работи в сферата на формалното и неформално образование. Мисия на Център за творческо обучение е подобряване на образователна среда в България чрез развиване на ключови компетенции, разкриване потенциала, както на учащи, така и на обучители-специалисти, и отглеждане на конкурентноспособни кадри, успешни в професионалната и в социалната сфера на своя живот. Освен това Центърът работи активно и върху въвеждането на цялостен подход в общото образование, който разглежда физическите, умствените и социалните аспекти на цялостната личност на ученика.

Желаещите да научат повече за Space Camp Turkey в България могат да посетят сайта spacecamp.cct.bg или да се свържат с организаторите на 0882 506 425

7,829 total views, no views today