Начало Пловдив днес Движението в Пловдив под денонощен контрол в Центъра за управление на трафика

Движението в Пловдив под денонощен контрол в Центъра за управление на трафика

trafik_1

Огромната видеостена, която вече трета седмица следи автомобилното движение на най-натоварените кръстовища, впечатли  представителите на медиите при посещението им заедно с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, заместника му по транспорт инж. Златин Велев, заместник-кмета по обществен ред Георги Маринов и кмета на район „Източен“ Николай Чунчуков в новия Център за управление на трафика.

С реализирането на Центъра по големия транспортен проект на Пловдив се въвежда нова организация на движението в града, чиято цел е да оптимизира трафика чрез интелигентно управление с помощта на контролери на светофарите на близо 50 кръстовища.

„Избрахме да инвестираме в интелигентни системи, които да подобрят средата на живот в Пловдив и да осъществят много по-добър контрол, по-бърз трафик и да намалят драстично пътно-транспортните произшествия“, посочи инж. Иван Тотев.

На 15 локации, експонирани на друга голяма видеостена, засега са инсталирани обзорни видеокамери с възможност за пълен 360 градуса оборот на завъртане. При необходимост може да се премине и към ръчно управление на светофарните уредби от дежурните оператори в Центъра, които в реално време виждат какво се случва във всеки един момент на дадено кръстовище и да вземат решение за подобряване на конкретната ситуация.

Центърът за управление на трафика е на последния етаж на най-новата административна сграда в града на бул. „Шести септември“ 246. Тук са още 25 работни станции, 20 монитора, други 15 монитора за видеонаблюдение, сървърно помещение, където е софтуерът, който управлява и запаметява цялата информация.

По проекта в града са монтирани нови светофарни LED секции с окабеляването, а на много места – дори с нови горещо поцинковани метални конструкции с най-високо качество.

Видеодетектори преброяват трафика и на базата на статистиката вземат интелигентни решения.

„Системата продължава да трупа данни и да се самонастройва  за часовите диапазони и посоки за приоритетите на светофарната зелена вълна съобразно основния трафик“, заяви инж. Златин Велев.

Точно срещу вратата към Центъра за управление на трафика друга врата се отваря към контролната зала на Центъра за управление на градския транспорт.

„Оттук се контролира както системата за управление на автопарка на вътрешноградския транспорт, така и системата за електронно таксуване. Видеостената дава в реално време информация за движението на автобусите по спирките“, обясни ръководителят на проекта инж. Борислав Кръстев.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев увери, че още от тази година общината започва да надгражда проекта с приобщаване на нови кръстовища към интелигентната система за управление на трафика и градския транспорт.

Центърът за управление на трафика е на стойност около 6,2 млн. лв. и е компонент от проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“, по който бяха отпуснати общо над 44 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“, схема за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.5.-03/2011 „Подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града“, операция „Системи за устойчив градски транспорт“.

10,007 total views, no views today