Начало Пловдив днес Доайенът на пловдивските художници Иван Поповски е носителят на Наградата на кмета 2018

Доайенът на пловдивските художници Иван Поповски е носителят на Наградата на кмета 2018

koledna_izlojba_dph_1012018_1

Доайенът на Дружеството на пловдивските художници Иван Поповски е тазгодишният носител на Наградата на кмета. Тя му бе връчена от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев по време на традиционната Коледна изложба на Дружеството, която тази година е подредена в Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I“№ 15.

93-годишният Иван Поповски – Джовани е един от най-популярните художници на Пловдив. Повече от шест десетилетия той активно твори и участва в художествения живот на града. Освен това е дългогодишен преподавател, обучил много талантливи художници.

Останалите отличени творци са Минчо Панайотов – живопис, Димитър Апостолов – графика, Веселин Ламбрев – скулптура и Никола Гулев в категорията млад автор.

Те бяха посочени от жури в състав Христо Николов –живопис, скулпторът Иван Тотев, графикът проф. Бисер Дамянов и Снежана Фурнаджиева – председател на Дружеството на пловдивските художници.

Художникът Минчо Панайотов дари наградата си на Общностния център за деца и семейства.

Виждам, че тази галерия не е достатъчна да приюти картините на художниците от дружеството. В момента строим новата галерия на „Гладстон“ и се надявам догодина по това време да я видя пълна с творбите на нашите автори. Благодаря на председателя Снежана Фурнаджиева и на всички в Дружеството, че ни подкрепиха да направим тази крачка, заяви в приветствието си кметът на Пловдив Иван Тотев.

koledna_izlojba_dph_1012018_3 koledna_izlojba_dph_1012018_4 koledna_izlojba_dph_1012018_5 koledna_izlojba_dph_1012018_6 koledna_izlojba_dph_1012018_8 koledna_izlojba_dph_1012018_9

8,590 total views, no views today