Начало Пловдив днес До 200 хиляди лева безвъзмездно финансиране могат да ползват стартиращи предприятия

До 200 хиляди лева безвъзмездно финансиране могат да ползват стартиращи предприятия

r_perkov_zam_ministur_manolev_10072018

Повече от 350 проекта ще бъдат финансирани по процедура „Насърчаване на предприемачеството“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, а безвъзмездната помощ за всеки един от тях ще бъде до 200 хил. лв. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев в рамките на информационните дни по процедурата в Пловдив. В събитието участие взеха и заместник-кметът на Пловдив Розалин Петков и заместник-областният управител Петър Петров.

Розалин Петков поздрави присъстващите от името на кмета на Пловдив Иван Тотев и подчерта, че сред приоритетите на обищнското ръководство е привличането на нови инвестиции и създаване на условия за по-висок стандарт на живот за гражданите.

„За това днешната среща е от изключително значение. Програмата за насърчаване на предприемачеството  дава възможност за достъп до финансиране с цел създаване и развитие на нови предприятия в приоритетни сектори“, каза още заместник-кметът на Пловдив Розалин Петков.

 „Това е една от най-очакваните процедури за стартиращи компании, със значителен финансов ресурс от 67 млн. лв., а по нея ще могат да кандидатстват стартъпи в редица области на действие, които са създадени след 31 декември 2016 г.“, обясни зам.-министър Манолев. По думите му интересът към схемата е сериозен като през последната година активно са обсъждани с бизнеса всички изисквания по нея, за да бъде максимално полезна за българските стартъпи. „Надявам се и тези проекти да бъдат устойчиви – това наистина да бъде стимул за създаване на конкурентни български предприятия, които да генерират растеж“, подчерта Александър Манолев. По думите му очакванията на експертите са в рамките на кандидатстването да получат над 2 хил. проектни предложения. „Очаквам прогнозата на експертите да е вярна, защото колкото повече са проектите, толкова по-високо ще е и качеството на спечелилите финансиране“, каза още той.

Заместник-министърът цитира и статистика за стартиращите компании в България, според която за последните 5 години са създадени около 2000 стартъпи. От предприятията, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а 40% са получили последващо финансиране. „Това показва, че българските стартъпи са устойчиви и наистина се надявам, че с процедурата, която стартираме ще дадем още един тласък за тяхното развитие“, допълни Александър Манолев.

Икономическият заместник-министър съобщи и данни за актуалното изпълнение по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, като към днешна дата по нея са изплатени над 700 млн. лв. и са сключени 1 850 договори на обща стойност 1,7 млрд. лв. Пловдив е един от регионите, които показват много добри резултати в работата с европейските проекти, като за миналия програмен период на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” са изпълнени 302 договора за безвъзмездна финансова помощ с размер на изплатените средства от над 200 млн. лв. Не по-малък е интересът и към настоящия програмен период на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ – до момента в региона са сключени договори за над 170 млн. лв., а повече от половината от тях са вече успешно усвоени, стана ясно по време на събитието.

7,790 total views, no views today