Начало Пловдив днес Експерти от Окаяма и Пловдив обсъждат добри практики в образованието

Експерти от Окаяма и Пловдив обсъждат добри практики в образованието

delegacia_Yaponia (1)

Делегация от японския град Окаяма е на посещение в Пловдив за обмяна на добри практики във връзка с членството на града под тепетата в Глобалната мрежа на учещите градове на ЮНЕСКО. Гостите бяха посрещнати от заместник-кмета Розалин Петков, началника на отдел „Образование“ Донка Щилянова и експерти от общината.

През миналата 2016 г. Пловдив стана първият български град, който получи сертификат за членство в международната образователна мрежа на организацията. Нейната цел е подкрепа и поощряване на практиката на учене през целия живот в общностите по света, както и насърчаване на политиката на диалог и партньорско обучение между страните членки, създавайки връзки и взаимоотношения, изграждайки капацитет и разработвайки инструменти за изграждането и напредъка на учащите градове.

Като част от Глобалната мрежа на учещите градове, Пловдив стартира дейности и инициативи за обмен на информация с други градове, чрез които да споделя и получава идеи за ефективни методи на насърчаване на образованието и устойчивото развитие. Такава е и целта на днешната среща между специалисти по образованието от община Окаяма и община Пловдив. По време на разговора те взаимно се запознаха с начините и структурата на работа на системите на обучение в двата града.

Пловдив търси и намира начини за превръщането му в наистина учещ град, за това образованието да е за всички и навсякъде чрез предприетите вече мерки: въвеждане на дигитализацията на учебния процес, на облачните платформи, на иновативни методи за обучение, използване на метода Монтесори в детските градини, възпитание на децата за грижата за природата, обучение на младежи от Украйна по специалността „Софтуерно инженерство“, програма, която се реализира съвместно с ПУ „Паисий Хилендарски“. Тук се включват и усилията на администрацията за насърчаване на учене през целия живот на и за работното място посредством професионални обучения (дуално обучение) и центрове за квалификация. В тази връзка през миналата година беше подписано споразумение за изграждане на образователен борд съвместно с Община Пловдив, Министерство на образованието и науката, Тракия икономическа зона и Индъстри уоч.

Всичко това се прави за намаляване броя на децата, които нямат достъп до образование, повишаване качеството на образованието.

Окаяма също има разработен проект „Образование за устойчиво развитие“, според който всеки има право за получи висококачествено образование, с което чрез различни дейности на обучение и изграждане на умения и знания, да се подпомогне икономическото бъдеще на човека, да го интегрира в обществото.

Като знак за добро сътрудничество между двата побратимени града заместник-кметът Розалин Петков подари специален албум с фотоси, който показва старта и историята на добрите взаимоотношения от далечната 1969 г.

В програмата на специалистите от Окаяма е включено посещение на 4 места с формално и неформално образование – иновативното училище „Райна Княгиня“ и „Мир“ – Монтесори детска градина, Младежки център – Пловдив на Гребната база и социално предприятие, в което се обучават отпаднали от образователната система роми.

delegacia_Yaponia (2) delegacia_Yaponia (3)

7,340 total views, no views today