Начало Пловдив днес Задълбочаване на взаимното сътрудничество обсъдиха посланикът на Израел и кметът на Пловдив

Задълбочаване на взаимното сътрудничество обсъдиха посланикът на Израел и кметът на Пловдив

poslanik_izrael

Предизвикателствата пред град Пловдив като Европейска столица на културата през 2019-а г., неизследвани възможности за сътрудничество и реализацията на няколко плана в сферата на културата обсъдиха по време на първата си официална среща кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев и Нейно Превъзходителство г-жа Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел.

„Пловдив е един наистина бързо развиващ се за българските стандарти град, който предлага много възможности и е един от малкото, който увеличава населението си. Община Пловдив има амбицията и следва ясна стратегия за привличане на младите хора чрез предоставяне на качествено образование”, сподели кметът Иван Тотев. Той подчерта, че бъдещите планове за следващите няколко години са разширение на града на юг  и развитие на икономическата зона на север.

За постигането на тази цел се работи задълбочено за генерирането на бизнес и привличане на експерти за IT и аутсорсинг индустрията, където вече са заети повече от 5000 млади хора, уточни кметът. Община Пловдив е в близки контакти с основните университети по отношение на реализирането на идеята за създаване на  клъстърите за обучение.

По думите на Нейно Превъзходителство г-жа Ирит Лилиан вече няколко компании обследват възможностите за развитие, които предлага Пловдив и дори обмислят реално преместване на представителствата тук.

От срещата стана ясно, че Пловдив може да си партнира с Израел за изграждане на co-work space (работно пространство, което се споделя от няколко компании в различно работно време, както и за привличане на фондове за подкрепа на стартиращи компании. За целта възникна идея за организиране на форум на есен, на който да присъстват заинтересованите страни като бизнес компании и инвестиционни фондове.

Нейно Превъзходителство г-жа Ирит Лилиан заяви, че реалното партньорство между Пловдив и Израел вече е стартирало по отношение на културата с конкретни проекти. Тя изрази готовност пред кмета Иван Тотев и заместник-кмета Амелия Гешева за оказване на подкрепа за подготовката на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019.

12,929 total views, no views today