Начало Пловдив днес Заместник-кметът Розалин Петков посрещна делегация от побратимения Шънжън

Заместник-кметът Розалин Петков посрещна делегация от побратимения Шънжън

delegacia_Shenzhen (2)
Задълбочаване и разширяване на сътрудничеството между Пловдив и Шънджън обсъдиха по време на разговор заместник-кметът на Община Пловдив Розалин Петков и делегация от китайския град. Те са на посещение в България в рамките на работната среща на областните управители по линия на Инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и Китай (Инициатива 16+1), която се провежда от 18-и до 20-и октомври.

„Тъй като Пловдив е побратимен град на Шънджън, когато ние сме тук, се чувстваме като у дома си“, заяви Хушан Уан, заместник генерален секретар на Общинското народно представителство. Той обясни, че макар градът им да е сравнително млад и с нова история, бързото му икономическо развитие се дължи на отворената политика на китайското правителство. Факт е и че разполага с второто по натовареност пристанище за контейнеровози в Китай след Шанхай, а 3 от 5-е най-големи предприятия в страната се намират в Шънджън.

На срещата бяха обсъдени възможностите за увеличаване на китайските инвестиции в Тракия икономическа зона (ТИЗ).

Заместник-кметът Розалин Петков посочи, че ТИЗ е най-бързоразвиващата се в България и Югоизточна Европа с над 140 работещи предприятия, а наскоро беше открит и интермодалния терминал за комбиниран превоз на контейнерни товари от тирове с железопътен транспорт. Това осигурява по-голяма ефективност на товаропотока от Централна и Западна Европа към Близкия Изток и Китай.

„За нас България и в частност Пловдив има важна роля във връзка в провежданата политика „Един пояс, един път“ (пътят на коприната)“, допълни господин Уан и уточни, че Шънжън е град на иновациите. Той увери, че ще работят за увеличаване на китайските туристи и Пловдив и изграждане на директна авиолиния Китай – България.

delegacia_Shenzhen (1)

delegacia_Shenzhen (3)

7,668 total views, no views today