Начало Събития Заместник-кметът Стефан Стоянов посрещна японски ученици по програма за обмен

Заместник-кметът Стефан Стоянов посрещна японски ученици по програма за обмен

Заместник-кметът Стефан Стоянов посрещна японски ученици по програма за обмен между Пловдив и побратимения Окаяма

Заместник-кметът по образование, развитие, европейски политики и международно сътрудничество Стефан Стоянов посрещна днес в Заседателната зала на Община Пловдив десет ученици от японския град Окаяма, заедно с техните ръководители. Визитата се осъществява по програма за културен и образователен обмен между двата побратимени града. На срещата присъстваха и десет техни български връстници от Езикова гимназия „Иван Вазов“ и Езикова гимназия „Пловдив“, в чиито семейства са настанени гостите по време на техния седем дневен престой.

Пловдив и японският Окаяма са побратимени градове повече от 40 години, но такъв обмен не е осъществяван почти 19 години. През 2012 г, кметът на Окаяма и председателят на тамошния общински съвет посетиха града ни по повод 40 години от побратимяването. През 2014 година, делегация от Пловдив, водена от кмета инж. Иван Тотев посети японския град. През януари 2017 г. пристигна делегация от Окаяма за обмяна на добри практики във връзка с членството на града под тепетата в Глобалната мрежа на учещите градове на ЮНЕСКО. Три години по-късно, Община Пловдив е домакин на учениците, които ще участват в съвместни образователни инициативи в Младежкия център, заедно с българските си връстници, ще посетят основните археологически и културни забележителности на Пловдив и региона и ще се запознаят с българската история, култура и културно наследство. Специален акцент в организираната развлекателна  програма ще е разходката с драконови лодки на Гребния канал в Пловдив и посещение на оперния спектакъл „Аида“, с който се закрива лятното издание на  OPERA OPEN 2017 на Античния театър.

Заместник- кметът Стефан Стоянов приветства учениците с добре дошли и им пожела от сърце една приятна седмица в Пловдив, много емоции, хубави спомени и много нови приятелства.  „Нашите държави се намират от  двете страни на земното кълбо, далеч една от друга, но имат дългогодишни добри отношения. И двата града, носещи белезите на различни култури имат богата история, която разказва много за нашите държави. Има какво да научим едни от други“ каза в приветствието си към децата Стефан Стоянов.

„Това е преживяване, което очаквах с огромно нетърпение. За мен е висока чест да участвам, да науча повече за вашата история и култура и да представя японската култура. Питайте ни! Ще ви разкажем от сърце!“ каза от името на гостите г-ца Мацуо Одони.

Преди да продължат по програмата за деня, японските и българските ученици си направиха обща снимка за спомен. Всички получиха от заместник-кмета Стефан Стоянов подаръци с логото на „Пловдив 2019“, сувенири, дискове и  рекламни материали за град Пловдив.

6,707 total views, no views today