Начало Пловдив днес Започна реконструкцията и на надлез „Скобелева майка”

Започна реконструкцията и на надлез „Скобелева майка”

Източният вход на Пловдив  се очаква да придобие европейски вид до края на следващото лято, отбеляза кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при старта на реконструкцията на надлез „Скобелева майка”.

Започва преасфалтирането на южното платно на бул. „Цариградско шосе” и създаване на възможност за ляв завой към бул. „Освобождение”. Предстои укрепване на подпорните стени на съоръжението, частична подмяна на пътната конструкция и цялостна подмяна на асфалтобетона. Проектът включва изграждане на ново осветление, мантинели и парапети, а четирите вертикални стени към мостовете ще бъдат направени във вид, който да отговаря на новите конзоли в двата края на съоръжението.

Инж. Иван Тотев припомни, че дейностите по обновяването на източния вход на града започнаха през 2010 г. с изграждането на надлеза над жп-линията, пътния възел и отсечката до Ягодово, като за целта тогавашното правителство с министър-председател Бойко Борисов инвестира 11 млн. лв. от републиканския бюджет. Това е последното мостово съоръжение, което толкова много се нуждаеше от ремонт, че миналата година Община Пловдив беше принудена да го затвори за движение.

 Тъй като основен ремонт не е правен от изграждането на надлеза преди около 30 години, реконструкцията ще е тежка. Тя ще приключи с преасфалтирането на северното платно на „Цариградско шосе” след като съоръжението бъде пускано в експлоатация.

 Предвиденият по договор срок е 389 дни, но изпълнителният директор на спечелилата обществената поръчка фирма „Пътища Пловдив” АД Маргарита Попиванова увери, че ще се опитат да съкратят сроковете за изпълнение при гарантирано високо качество.

 Общата стойност на реконструкцията е около 4 млн. лв., разпределена в две бюджетни години.

 

5,882 total views, no views today