Начало Събития Започна Седмицата на занаятите в Етнографския музей

Започна Седмицата на занаятите в Етнографския музей

3Днес, в двора на Регионалния етнографски музей в Пловдив бе открита Седмицата на занаятите. За десета поредна година, традиционната среща на майстори от цялата страна предоставя възможност на туристите и гостите на музея и на Стария град да видят демонстрации на различните видове занаяти, както и да усетят магията сами да измайсторят нещо, под вещото око на майстора.

Седмицата откри заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева. Поздрав към майсторите и гостите отправиха също домакинът на събитието- д-р Ангел Янков – директор на Регионалния етнографски музей и Тони Симидчиева –   председател на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив.

В духа на добрата традиция до 3 юли, повече от 40 майстори от цялата страна ще представят различните занаяти. Участват иконописци, ножари, оръжейници, медникари, бижутери, майстори на музикални инструменти, тъкачки, дървостругари, дърворезбари, плъсти, кукли, рисувана коприна, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво и везбаще и други, които всеки ден от 9.00 до 18.00 часа ще демонстрират своя майсторлък в занаята.

„Всичко тук се прави с мерак, с душа и сърце, затова и измайстореното си има собствено очарование. А туристите получават всичко – и скъп спомен от посетеното място, и нещо достатъчно ценно, на чието сътворение са били свидетели“, каза директорът на музея д-р Ангел Янков.

За доброто настроение на откриването на 10-та Седмица на занаятите се погрижиха талантливите деца от фолклорния състав към Общински детски комплекс – Пловдив, които продължиха да извиват кръшни хора, заедно с публика и гости дълго след официалната програма. Майсторите ще отпразнуват и един от най-хубавите български празници – Петровден, предвидено е провеждането на майсторска вечер (петък – ден на майстора). По стар български обичай, през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора между чимширите в двора, ще има много изненади, обещаха домакините.

4 8

 

10,657 total views, no views today