Начало Пловдив днес За първи път в България: Образователно-индустриален борд започва да работи в Пловдив

За първи път в България: Образователно-индустриален борд започва да работи в Пловдив

меморандум (1)

Община Пловдив, Министерство на Образованието и науката, клъстер Тракия икономическа зона и „Индъстри уоч“ сключиха меморандум за партньорство за създаването на Образователно-индустриален борд. Своите подписи положиха Меглена Кунева – заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката, кметът на Община Пловдив Иван Тотев, Пламен Панчев, съуправител на Клъстер Тракия икономическа зона и Георги Стоев от „Индъстри уоч“.

С този пилотен проект се поставя началото на Образователно-индустриален борд с участието на представители на всяка от страните, който да насърчава и съдейства за успешните партньорства между училища и работодатели. Споразумението осигурява тясно сътрудничество за създаване на условия за задоволяване на увеличеното търсене на човешки ресурс с различни професионални квалификации и компетенции чрез свързване на плановете на работодатели и професионални гимназии.

Целта е популяризиране на професиите и подпомагане с адекватна информация решенията на родители и ученици за обучение в професионални гимназии. Създаването на борда е един от начините за справяне с проблема за липсата на кадри и търсене на хора с различни професионални квалификации.

 „Това е първата крачка към нашето съвместно сътрудничество. Професионалното образование трябва да го има“, заяви Министър Меглена Кунева и поздрави учителите, директорите от професионалните гимназии. Тя обяви, че от вчера има нов устройствен правилник на МОН, в който е предвидено създаването на нова дирекция – „Професионално образование и обучение“.

„Аз прочетох какви чудеса сте направили в индустриалната зона, това ми помогна да повярвам, че с местната власт, кмета, общинския съвет, с бизнеса, училищата може да се работи заедно. В Пловдив това се случва, защото има подходяща среда и работеща индустрия. Когато има работеща индустрии е по-лесно да убедим и бизнеса, и образованието, и родителите, че си струва“. Според нея резултатът от съвместните усилия е спад на младежката безработица и миграция към София, което е прави успешен моделът на местно управление.

„Работата заедно с професионалните гимназии и с висшите учебни заведения дава всички необходими фактори за едно такова развитие на региона, което се случва. Заедно с бизнеса се опитваме да бъдем иновативни от гледна точка на нови стратегии за надграждане на постигнатото“, зави кметът Иван Тотев.  Според него през последната година има липса на работна ръка, но това е основната причина да се подобряват условията за работа и работните заплати в региона.

Кметът уточни, че в Пловдив говорим за безработица в рамките на 5%, а в областта – под 8%, което е ниско ниво. 70 000 са заетите в производството, а компаниите предоставят вече по-добри условия за работа и търсят хора с опит.

„Създаването на този борд е нещо уникално за България и аз съм сигурен, че ще бъде успешен, а Пловдив ще бъде един много добър пример на икономическо развитие на региона“, заключи Иван Тотев.

„Добрите резултати ги имаме, защото работим заедно с 9-те общини от Тракия икономическа зона и IT клъстъра. Този документ показва какво сме свършили до момента и как искаме да се развиваме оттук нататък, като основен приоритет е образованието“, допълни Пламен Панчев.

13,949 total views, no views today