Начало Пловдив днес Зоопаркът на Пловдив готов до юни – с над 30 водни площи и много обитатели

Зоопаркът на Пловдив готов до юни – с над 30 водни площи и много обитатели

zoopark_3

Върху 40 декара площ с усилени темпове се изгражда новият Зоопарк на Пловдив.

Положени са вече основите на 22 хабитата за 50-60 вида животни, изградени са коритата на 26 езера и 6 рекички с мостчета, които да осигурят на бъдещите обитатели максимално близка до естествената им природна среда.

Към края на март  пускаме предложенията за осиновяване от фирми и граждани на животните, които ще живеят тук, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при днешната инспекция на обекта.

Заедно с него дойдоха заместник-кметовете инж. Димитър Кацарски и инж. Златин Велев, кметът на район „Западен“ Димитър Колев, директорите на ОП „Зооветеринарен комплекс“ Георги Божев, ОП „Градини и паркове“ – Стоян Алексиев, ОП „Чистота“ – Иван Стоянов, и много журналисти, заинтригувани от темата за бъдещето на зоокъта, който поради непригодност през 2008 г. бе затворен за посещения.

Вече е изградена цялата подземна инфраструктура с водопроводна и канализационна система, както и подземната част на оградите на всички хабитати.  Сглобяват се къщички за животните с добит в Смолянско и импрегниран във водещи български фирми дървен материал. Започна монтиране на дограмите, както и част от външната метална ограда, обясни директорът на фирмата-изпълнител Вакрил Запрянов, който увери кмета, че до юни обектът ще е завършен.

„Това е първият и единствен засега в България зоопарк, изграден по най-високите европейски изисквания, така че всяко едно от животните да се чувства във възможно най-естествена среда. Осигуряваме много водни площи с пещерни конструкции, дупки и укрития“, посочи инж. Иван Тотев. Вместо мечките от старата зоологическа градина, които отидоха на заслужен отдих в природния парк край Белица,  в новия зоопарк ще има  младо семейство от този вид, което вместо да се гуши в клетка 3 на 3 метра ще се разполага върху 3 декара територия с голямо езеро.

16,827 total views, no views today