Начало Събития Изключителен интерес и препълнена зала за представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ в Пловдив

Изключителен интерес и препълнена зала за представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ в Пловдив

5При изключителен интерес и препълнена зала, снощи в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив се състоя представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ“, с автор Красимир Узунов – президент на Информационна агенция и радио верига „Фокус“.

Гости на събитието, посветено на героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан бяха Николина Ангелкова, министър на туризма, Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, Представител на Светия Синод – Българската Патриаршия, отговарящ за връзките с Българската Армия и Ректор на Православната Духовна академия, инж.Иван Тотев, Кмет на Пловдив, генерал – лейтенант Константин Попов, заместник-началник на отбраната на Република България, адмирал Пламен Манушев, народен представител в 43-то Народно събрание, бивш заместник-началник на Отбраната и командващ Военноморските сили, народни представители от 43-то Народно събрание от Пловдив и областта, бригаден генерал Явор Матеев -  командир на 68-ма бригада Специални сили и Началник на Пловдивския гарнизон, бригаден генерал Иван Лалов – командир на Авиобаза Граф Игнатиево, бригаден генерал Петьо Мирчев – командир на авиобаза Крумово, г-жа Савина Петкова – Председател на общински съвет – Пловдив, Заместник-кметовете на община Пловдив, кметове на общини и населени места от областта, Общински съветници от Общински съвет – Пловдив, кметове на райони, проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, инж. Койчо Русев, председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт и Националната транспортна камара, директорите на регионалните музеи в Пловдив и на Регионалната народна библиотека „Иван Вазов“.  Присъстваха много военнослужещи, членовете на Комитет „Родолюбие“ в униформа, военен оркестър, знаменосци, учители по история от града, наследници на загиналите в боевете от област Пловдив, граждани, медии.

В началото на вечерта, всички присъстващи станаха на крака, за да посрещнат с почести двете български светини – Националното знаме на Република България и знамето, под което дедите ни са жертвали живота си в боевете от Първата световна война. Знаменосците останаха прави на сцената до края на вечерта.

Първият човек, който говори за книгата, издадена по повод 100-годишнината от влизането на България в Първата световна война (1914-1918) и посветена на паметта на героите, „останали завинаги на прага на Отечеството…“ бе адмирал Пламен Манушев – народен представител в 43-то Народно събрание, бивш заместник-началник на Отбраната и командващ Военноморските сили. След него, авторът на книгата Красимир Узунов разказа от първо лице за мотивите си да я напише, за вълнението и впечатленията от проведените срещи с повече от 400 наследници на участниците в боевете на Каймак Чалан, които сам е открил в резултата на мащабна кампания чрез медиите си.  „В списъците от Каймак-Чалан има християни, католици, мюсюлмани, погребани в общи гробове, в които не се знае кой, кой е“, разказа авторът. „Във втори том ще видите песните, пети на Каймак-Чалан. Благодаря и на всички роднини, които се обадиха и ни разказаха тяхната история за Каймак-Чалан. Във втория том, ще видите по часове какво се случва на Добрич, Тутракан, на Чеган. Там са списъците, писмата и песните, които са пеели“, каза Узунов.

Директорът на Регионалния исторически музей- г-н Стефан Шивачев, разказа за пловдивското участие в Първата Световна Война, след него говори и историкът Румен Манов. От трибуната на сцената, инж. Койчо Русев обяви, че дарява на община Пловдив, в лицето на кмета Иван Тотев, 100 броя книги с патриотични песни, в комплект с компакт диск, които да бъдат раздадени на училищните библиотеки и читалищата от града. Генерал – лейтенант Константин Попов, заместник-началник на отбраната на Република България говори за времето преди 100 години  и подчерта, че когато историята на една държава е изпълнена с такива исторически факти като битката при Каймак-Чалан, то тази държава е велика. Той завърши словото си с думите „Участниците в тази битка  са били хора на честта, славата и доблестта, които са имали достойнство и ценности. Били са готови с цената на всичко да се хвърлят в боя за семействата си и родината си, за тяхното спасение и свободата на България. И аз съм абсолютно убеден, че и днес,  българският войн е готов и ще направи същото в името на България.“

В словото си, кметът на Пловдив Иван Тотев благодари на Красимир Узунов за идеята, положените усилия и труд за реализирането на тази родолюбива и патриотична инициатива. По повод рождения ден на автора, съвпаднал с представянето на книгата, Кметът му връчи плакет на община Пловдив, изобразяващ един от символите на града – Античния театър. Иван Тотев съобщи и за идеята да бъде създаден инициативен комитет за построяване на паметник в Пловдив, в памет и прослава на загиналите от региона във войните. „Това е нашият начин да се  преклоним пред паметта на дедите ни, дали живота си за Отечеството и затова днес да ни има като народ!“ каза Кметът.

В края на представянето, продължило почти 2 часа и половина,  Красимир Узунов отговори на въпроси от залата и закри емоционалната, патриотична вечер, посветена на святата история на България. „История, която е обречена да се твори на върхове!“, както пише в книгата си.

8,422 total views, no views today