Начало Събития Изпълнители от девет държави пристигат в Пловдив за 13-тия Международен Фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”- Пловдив2016

Изпълнители от девет държави пристигат в Пловдив за 13-тия Международен Фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”- Пловдив2016

Френска седмица, безплатни прически, много изненади, томболи и тестове на пл. „Стефан Стамболов”

Korica_Magazine 2016Наближава откриването през юни на най-големия музикален форум на Балканския полуостров за мелодични шансони – тринадесетото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” – Пловдив 2016. Тази година той минава под знака на 25-годишния юбилей от възстановяването на Алианс Франсез в Пловдив.

Алианс Франсез Пловдив организира това събитие, включено в Културния календар на Община Пловдив, а както повелява традицията – негов водещ ще бъде самият основател на Фестивала и Кавалер на Академичните палми Бернар Руо. Всички концерти на тазгодишното издание ще са в залите на Градския дом на културата „Борис Христов”.

Група от 14 души общинари от френския гр. Коняк идват в града, за да видят на терен евентуални възможности за участия през 2019година, когато Пловдив ще е Европейската столица на културата.

През фестивалната седмица на площад „Стефан Стамболов” пред Общината, пловдивчани и гостите на града ни ще имат възможността да се докоснат до Франция, до нейните технически и културни аспекти. Изложението ще включва от френски автомобили през козметика до възстановка на българска розоварна. Безплатни прически, много изненади, томболи, тестове,  демонстрации и спрейнги очакват всички посетители.

Във връзка с предстоящото ротационно председателство на България през 2018 година на Съвета на Европейския съюз се забелязва също и една тенденция към засилване на интереса не само за обучение, но и за работа с френски език в Европейските институции. Във Франция, като една световноизвестна туристическа дестинация,  се наблюдава ръст на търсенето и предлагането на работни места в сферата на туризма, услугите и земеделието. Причината за тези високи параметри е, че сертификатите, издавани от Алианс Франсез, са съобразени с Общоевропейската езикова рамка и се признават за работа в чужбина, както във Франция, така и в други франкофонски държави. Алианс Франсез прави всичко възможно и полага неимоверни усилия за това да се случват неща в Пловдив и да се прави реклама на града ни по света”, сподели Теофана Брадинска, Почетен консул на Република Франция и директор на Алианс Франсез.

Сред звездните имена, които ще открият Фестивала е и Антония Маркова – гласовитата пловдивска прима, първият лауреат на Фестивала „Златен ключ”, която ще изненада публиката с изпълнения от излезлия съвсем скоро първи свой самостоятелен албум и перфектно сценично представяне. Към последните национални лауреати, Нели Солакова, Евгени Лисенко и Николай Григоров ще се присъединят и много международни гости, които пристигат в града ни специално, за да бъдат част от трепетните фестивални дни. Това са чаровните и талантливи изпълнители от Франция, Турция, Украйна, Словакия, Румъния и Армения.

Всички концерти на Фестивала „Златен ключ”- Пловдив 2016г. са с вход свободен, какъвто е форматът на проявата във всички държави по света, и са с изключителното съдействие на Община Пловдив. Поканени са гражданите и гостите на града да се насладят на френския шансон.

 

 

14,506 total views, no views today