Начало Пловдив днес Инвестициите – фокус в срещата на кмета Иван Тотев с германски професори

Инвестициите – фокус в срещата на кмета Иван Тотев с германски професори

nemska_delegacia_vizita

Възможностите за инвестиции в района на Пловдив и сътрудничество в областта на образованието обсъдиха на среща днес кметът Иван Тотев и представителите на 20-членна делегация от Германия, която гостува в по повод четвъртвековния юбилей на  Немския факултет на Техническия университет – София.

Сред гостите бяха изтъкнати професори, високопоставени германски държавни служители, представители на обществени институции. Някои от учените четат лекции във Факултета, който е създаден въз основа на Междуправителствена спогодба.

Немските преподаватели бяха запознати с факта, че Иван Тотев е компютърен инженер и е възпитаник на Техническия университет. За това естествен акцент в разговора станаха високите технологии, иновациите, превръщането на Пловдив в предпочитана IT и аутсорсинг дестинация. „През изминалите години успяхме да използваме бума на IT индустрията и създадохме над 3000 нови работни места. Вече имаме и иновативни индустрии“, заяви Иван Тотев. През 2014-та година регионът е с най-много преки чуждестранни инвестиции в производство. Именно в резултат на инвестициите през последните 15 години вече има и немска общност в Пловдив.

„Градът ни е един от най-динамично развиващите се в България. През последните четири години Пловдив получи редица признания в страната ни и по света – спечелихме Европейска столица на културата 2019 година и попаднахме във фокуса на водещи международни медии“, подчерта Иван Тотев. Той каза още, че градът ни бележи устойчив ръст в туризма, а съвсем скоро Старият Пловдив бе обявен за най-посещаваното място в България.

Най-старият жив град в Европа вече е запазена марка за Пловдив и именно за това инвестициите в археологически разкопки и грижата за културно-историческото наследство ще продължат, категоричен бе кметът инж. Иван Тотев .

5,623 total views, no views today