Начало Пловдив днес Как да се намалят пластмасовите отпадъци обучаваха ученици от Пловдив

Как да се намалят пластмасовите отпадъци обучаваха ученици от Пловдив

 еко3

Дирекция Екология и управление на отпадъците в Община Пловдив проведе днес еко урок с ученици от гимназии в града на тема „Намаляване на пластмасовите отпадъци”. Инициативата бе във връзка със Световния ден на Земята- 22 април, и бе организирана съвместно с Регионалната инспекция по околна среда и води. Темата на урока бе свързана с тазгодишното мото на инициативата „Свят без замърсяване с пластмаси“. За лектори бяха поканени създателите на пловдивската чаша за кафе, която след употребата й може да се консумира. Тяхното откритие е пример за началото на нова епоха в прехода ни към кръговата икономика. Чашата е направена изцяло от натурални и екологично чисти суровини- предимно зърнени продукти и след употребата й не се образува отпадък.

Лекторите представиха факти за нарастващия проблем с управлението на отпадъците от пластмаса и заплахите за световните океани. Те се натрупват на големи плаващи „петна“ по повърхността на океаните, носени от водните течения. Изплуват по градските плажове и отдалечените острови, блъскани от вълните и транспортирани на дълги разстояния. Накрая „акостират“, нежелани, отново на земята. Озовават се в стомаха на повече от половината морски костенурки и морски птици, алармират еколозите.

С представянето на чашката за кафе, която може да бъде изядена или компостирана, показахме на подрастващото поколение, че пластмасовите чашки за еднократна употреба може да бъде премахнат или да се намали тяхната употреба, подчертаха организаторите на инициативата.

 По време на еко урока стана ясно, че основната обществена полза от тази разработка е в екологичната ориентираност на продукта – освен намаляването на пластмасовите отпадъци тя предполага и по-малко вредни емисии в атмосферата за производството, по-малко използвана електроенергия, по-малко вода и миещи препарати.

еко1 еко2 еко4

6,297 total views, no views today