Начало Събития Каракачаните – номадите с черни одежди, но пъстър и вълнуващ живот, подчинен на природата и пазещ традициите

Каракачаните – номадите с черни одежди, но пъстър и вълнуващ живот, подчинен на природата и пазещ традициите

2

Миналата вечер в СКЛАД в Тютюневия град бе открита изложбата „По пътя“ за наследството на каракачаните в България и Северна Гърция

Пъстро, весело и буквално шумно бе откриването на изложбата „По пътя“, пресътворяваща наследството на каракачаните, което се състоя снощи в новото пространство за култура СЛАД в Тютюневия град.
С весел глъч и много вдъхновение, ученици от пловдивското СУ „Св. Патриарх Евтимий“ още с пристигането си се включиха в творческата работилница, в която рисуваха и оцветяваха шаблони на каракачански мотиви, подреждаха пъзели и моделираха в специално отреденото за тях пространство в залата. Творческият процес бе направляван от тяхната преподавателка по рисуване – пловдивската художничка Елица Гигова и студенти от катедра „Етнология“ на Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Децата с видимо удоволствие не спряха да творят от началото, по време, и след официалното откриване на изложбата.
„По пътя“ е резултат от изследователски и творчески търсения на екип от катедра „Етнология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в рамките на проект CU TENDA – истории, образи и звуци в движение (Живата памет на Югоизточна Европа), съфинансиран по програма Творческа Европа на ЕС.
Експозицията от фототабла, разположени в кръг в центъра на СКЛАД пресътворява наследството на каракачаните, което реално и метафорично е вплетено в идеята за пътя и пътуването. Елементи от сезонната подвижност на тази общност в миналото се запазват и предават до днес чрез разказите, песните, спомените, материалната и нематериалната култура. Макар и уседнали, днешните наследници остават свързани с това вечно пътуване на предците си.
Авторите на изложбата – доц.Красимира Кръстанова, Меглена Златкова, Елица Стоилова и Мария Кисикова – създават концепция, която представя по най-добрия начин откритията на екипа по време на двугодишно теренно изследване сред общности на каракачани в България и северна Гърция.
Приветствие от името на авторите отправи доц. Красимира Кръстанова, която разказа за процеса на създаване на изложбата. Тя благодари специално на Общинска фондация „Пловдив 2019“ за подкрепата и за това, че екипът е прегърнал мигновено идеята за реализиране на проекта в новото пространство. Специални благодарности доц. Кръстанова отправи и към Община Пловдив за дългогодишната подкрепа и отлично партньорство в множество проекти и съвместни инициативи, реализирани през годините. Гостите бяха поздравени и от Светлана Куюмджиева – артистичен директор на Фондация Пловдив 2019 и своеобразен домакин на събитието.
Официално изложбата „По пътя“ откри заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков, който поздрави сърдечно екипа на ПУ, катедра „Етнология“ за труда, усилията и впечатляващия резултат, както и децата от училище „Св.Патриарх Евтимий“, които създадоха толкова истинска, творческа атмосфера на вечерта.
Сред гостите на откриването бяха още Савина Петкова – Председател на Общински съвет Пловдив, д-р Мариана Чолакова – почетен консул на Германия в Пловдив, историкът Пламен Славов, както и голяма група от град Карлово, членове на Културно-просветното дружество на каракачаните в България. От тяхно име, Анастасия Чолакова поздрави авторите на проекта и гостите на откриването, като не скри вълнението си от видяното. Посетителите на изложбата бяха провокирани да се потопят в света на каракачаните и да съпреживеят пътуването във времето и пространството, като имаха възможност да видят и премиерата на филма „CU TENDA – пътуване с каракачаните“, в който изследователският и творчески екип съвместно с режисьора Екатерина Минкова представят един визуален разказ за пътуването през спомена.
В средата на залата бе поставена бакърена тава, която желаещите опитваха да завъртят по начин, предаван като умение от стотици години сред жените каракачанки.
„И независимо, че каракачаните ходят най-често в черни одежди ще видите и ще се убедите, че животът им всъщност е пъстър, красив и вълнуващ“, каза Анастасия Чолакова. В края на събитието екипът и членовете на КПДК – Карлово си направиха обща снимка за спомен, в която включиха и специално направената за вечерта баница, приготвена по стара каракачанска рецепта.
Изложбата може да бъде разгледана в СКЛАД в Тютюневия град до 5 декември.

5

6

11

5,112 total views, no views today