Начало Пловдив днес Китайска делегация на Националната туристическа администрация на Китай CNTA посети Пловдив

Китайска делегация на Националната туристическа администрация на Китай CNTA посети Пловдив

11099631_10155302422975858_1876864880_nЦелта на посещението бе обсъждане на възможностите за сътрудничество между България и Китай в контекста на Меморандума за разбирателство между страните от Централна и Източна Европа,  чийто фокус е осъществяване на съвместни активности и промотирането на страните като привлекателна туристическа дестинация за китайския пазар. Визитата на високопоставените китайски гости в Пловдив бе инициирана и ръководена от г-н Ли Дзиндзао – председател на Националната туристическа администрация на Китай, ползващ се с ранк на министър на туризма.

Господин Стефан Стоянов – заместник -кмет по култура, образование, туризъм и иновации в община Пловдив представи на гостите пешеходната зона, Римския стадион, Античния театър и Стария град. По време на срещата  членовете на делегацията изразиха възхищението си от Пловдив и увереност, че градът в най-близко бъдеще ще бъде водеща туристическа дестинация, посещавана от много китайски туристи. Гостите бяха заинтригувани от спечелената титла Европейска столица на културата през 2019та и от тенденцията на висок ръст на чуждестранните туристи, посетили Пловдив. Също така бе изразена увереност, че ще се развие активно двустранно сътрудничество, като град Пловдив ще бъде поставен сред най-привлекателните дестинации. Делегацията приключи визитата с договореност за предстоящи активни делови контакти.

Сред официалните лица бяха генералният директор на департамента по Маркетинг и международно сътрудничество към Националната туристическа администрация на Китай,  директорът на дирекция „Международни отношения“ към Националната туристическа администрация на Китай, директорът на Генералната администрация в Националната туристическа администрация на Китай и др. От страна на Китайското посолство в България присъстваха Н.Пр. Уей Дзинхуа и г-н Ин Яли – съветник по културните въпроси.

Община Пловдив и през 2015г ще подпомага популяризирането на Пловдив като привлекателен туристически град и чрез участие на основни, национални и международни туристически борси и изложения. Приоритет на администрацията е тази тенденция да продължи, за да се позиционира и утвърди града като атрактивна туристическа дестинация на чуждестранните пазари и да се привлекат още повече посетители, които да увеличат своя престой в туристическите обекти,  разположени на територията на общината. Прогнозите са ръста от посетители и осъществените от тях нощувки да продължи своя възходящ ход и през новата година и да постигне устойчив ръст.

През миналата година Пловдив попадна сред десетте града в света, които задължително трябва да посетите през 2015 година според най-големия пътеводител Lounley Planet.  През юни тази година  градът ще бъде домакин на INDEX 2015 – най-голямото професионално събитие за туризъм през годината, което ще се проведе за първи път в Източна Европа.

6,788 total views, no views today