Начало Събития Китаро-мандолинният оркестър от Сандански плени пловдивчани

Китаро-мандолинният оркестър от Сандански плени пловдивчани

Инициативата за изнасяне на безплатни класически и джаз концерти на открито в Цар Симеоновата градина, която община Пловдив възроди продължава и през следващите месеци. След успеха на Китаро-мандолинния оркестър от Сандански, следващата  събота –  29 юли, в 19 часа до Виенския павилион ще се състои първият от поредицата концерти на Гарнизонния военен духов оркестър.

През изминалия уикенд, Китаро-мандолинният оркестър от град Сандански плени пловдивската публика с богатия си многожанров репертоар и перфектно изпълнение на  класически творби от европейски и руски композитори и пиеси на основата на българския фолклор. Под бурните аплодисменти на пловдивчани и гости на града на мандолини, мандоли и китари, в съпровод на акордеон и контрабас свириха хора от различни възрасти и с различни професии – зъболекари, хирург от „Пирогов“, програмист, строителен предприемач, сервизен техник, адвокати и други, всички те – обединени от голямата си любов към струнната музика .

С многобройните си концерти у нас и в чужбина,  Китаро-мандолинният оркестър при Народно читалище „Отец Паисий-1919” гр. Сандански продължава да поддържа традицията, чието начало е поставено през 1976 г. от създателя и дългогодишен диригент Стефан Борилов. От 2016 г., оркестърът носи неговото име. Вече 41 години, появите на оркестъра продължават да предизвикват възторга на зрителите и съставът заслужено се е превърнал в гордост за санданчани. От 2009 година, ръководител на оркестъра е Василка Манолева, дългогодишна самодейка в състава.

Подобни китаро-мандолинни оркестри в България има само в няколко града – София, Петрич, Пазарджик, Благоевград и Монтана. В град Пловдив отскоро е възстановена традицията на Детския мандолинен оркестър, след близо 40 годишно прекъсване.

7,526 total views, no views today