Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев: Бленуваната от поколения пловдивчани спортна зала вече е факт

Кметът Иван Тотев: Бленуваната от поколения пловдивчани спортна зала вече е факт

kolodruma_lenta

От днес Пловдив има една мечта по-малко – бленуваната от поколения пловдивчани спортна зала на Пловдив вече е факт.

Това заяви кметът на Пловдив  инж. Иван Тотев на официалната церемония при откриването на Многофункционалната спортна зала „Колодрума” пред присъстващите над 6000 гости и официални лица. Концертът-спектакъл бе излъчван пряко по Българската национална  телевизия.

Инж. Иван Тотев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и вицепрезидентът на Европейската федерация по колоездене Александър Гусятников прерязаха лентата.

Тази зала е не само едно от най-модерните спортни съоръжения в България, но и разполага с единствения покрит колодрум на Балканския полуостров, подчерта в приветствието си към пловдивчани министър Красен Кралев. От името на Европейската федерация по колоездене Александър Гусятников подари на  Залата 41 пистови велосипеда, произведени от пловдивската компания „Драг”, която е сред официалните доставчици на Федерацията.

Кметът припомни, че още от средата на миналия век, когато Пловдив се оформя като център на спорта, обществеността прегръща идеята за изграждане на спортна зала, което е предвидено и с постановлението на Министерския съвет от 1975 г. за ускорено архитектурно и градоустройствено развитие на Пловдив. В края на 80-те години се взема решение за изграждането на спортната зала именно на Асеновградско шосе, но досега остана нереализирана мечта, въпреки че именно от Пловдив тръгнаха плеяда олимпийски, световни и европейски шампиони.

Затова днес е исторически ден за Пловдив. Това не е просто зала, а прекрасно спортно съоръжение с покрит колодрум без аналог в тази част на Европа, посочи инж. Тотев. Той сподели, че се е родил през 1975 г. – годината на постановлението, и изрази радостта си, че, макар и 40 години по-късно, мечтата на Пловдив е сбъдната.

Кметът благодари на всички, които взеха участие в реализирането на проекта – Пловдивското колоездачно дружество „Цар Симеон”, проектантите , финансовите министри Симеон Дянков и Владислав Горанов в двете правителства с министър-председател Бойко Борисов, изпълнителите и общинските експерти, водени от заместник-кмета инж. Димитър Кацарски.

Инж. Иван Тотев изказа от свое име и от името на пловдивчани специална благодарност към  министър-председателя Бойко Борисов за получената  пълна финансова и логистична подкрепа в двата мандата  на неговото управление, без която мечтата на Пловдив и към днешна дата не би се сбъднала.

Тъй като обективни обстоятелства възпрепятстваха премиера Бойко Борисов да присъства на официалната церемония по откриването на Залата, в близките дни се очаква да дойде в Пловдив, за да разгледа лично Колодрума.

Концертът-спектакъл за откриването на Залата се превърна в истински празник за любителите на спорта в България. Част от него бяха финалите и награждаването на победителите от световното първенство по таекуон-до, финиширането на етап от Международната обиколка на България, първото състезание за Купата на Пловдив по колоездене, опит на национала Мирослав Минчев за подобряване на националния рекорд по колоездене в дисциплината 1000 м от  място.

На събитието присъстваха  легендарни пловдивски спортисти, които споделиха огромната си радост  от новата прекрасна придобивка, а Йордан Йовчев дори направи демонстрационно изпълнение на най-доброто си съчетание на халки.

За тържественото и празнично настроение допринесоха изпълненията на Пловдивската опера, Deep Zone Projectq дует „Ритон“, група ПИФ и др.

5,779 total views, no views today