Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев даде старт на модернизацията на Професионална гимназия по хранителни технологии по ОПРР

Кметът Иван Тотев даде старт на модернизацията на Професионална гимназия по хранителни технологии по ОПРР

   PGHTT_grmnazia_remont_oprr_1

Със символична първа копка днес кметът на Пловдив инж. Иван Тотев даде старт на ремонта на Професионална гимназия по хранителни технологии и техника. Предстои не само саниране и модернизиране на сградата, но и закупуване на обзавеждане и оборудване, с което да се подобри учебният процес.

Проектът “Модернизация на инфраструктурата и подобряване качеството на образователната среда в ПГХТТ – гр. Пловдив“, по Процедура BG16RFOP001-3.002 “Подкрепа за професионалните училища в Република България“ е по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Общата стойност е 1 399 985,87лв. с ДДС (в т.ч. финансов принос на ЕФРР 85% – 1 189 987,99 лв. с ДДС, НФ 5% – 209 997,88 лв. с ДДС).

„За нас този проект означава високо качество, оптимизация и инвестиция в бъдещето на нашите деца и нашия град“, заяви директорът на ПГХТХ инж. Людмила Ганчева. „Реализацията му ще даде възможност за създаване на една по-качествена образователна среда, съответстващата на всички съвременни изисквания, подобряване на материално-техническата база на училището и ефективно, модерно професионално обучение“, допълни тя.

Строително-монтажните работи включват мерки на енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда, оборудване и обзавеждане на лаборатории, кабинети за практическо обучение, учебни работилници. Срокът за изпълнение е до 26 ноември 2018г.

В момента в гимназията се обучават 620 ученици.

„С реализацията на проекта ще подпомогнем условията за учене за бъдат по-добри особено при наличието на голяма конкуренция с останалите професионални гимназии. Затова едно от нещата, с които децата трябва да бъдат привличани, са добрите условия на материалната база“, посочи кметът Иван Тотев.

Професионалните гимназии са сред приоритетите в образователната политика на Община Пловдив. В момента се подготвят 6 нови дуални паралелки, обясни кметът и сподели, че предстои и в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване да има реализиране на дейности за подобряване на сградата.

„Желанието ни е професионалните гимназии, които са държавни, да станат общински. Целта ни е и подобряване на заобикалящата се среда и улиците да бъдат по-достъпни и все повече родители да предпочитат професионалното обучение за децата си“, заключи кметът.

PGHTT_grmnazia_remont_oprr_2 PGHTT_grmnazia_remont_oprr_3 PGHTT_grmnazia_remont_oprr_4

8,178 total views, no views today