Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев: Европейска столица на културата надхвърля рамките на един мандат и ще остане в историята на Пловдив

Кметът Иван Тотев: Европейска столица на културата надхвърля рамките на един мандат и ще остане в историята на Пловдив

„Прекрасното представяне на нашия екип пред международното жури за Европейска столица на културата 2019 г. е венец на огромната работа, която стартира преди повече от три години. Градът ни бе на голям кръстопът и през последните две години  положихме изключителни усилия и мобилизирахме много енергия за кандидатурата. Образно казано, се намесихме с бутонките в културата на Пловдив“. Това заяви кметът инж. Иван Тотев на първата пресконференция след като Пловдив стана българската номинация за Европейска столица на културата през 2019 година.

„Разбъркахме стария стереотип, моделирахме,  зададохме  нови параметри в културния живот на Пловдив. Променихме познатия, спокоен модел от 80-те години. Всички ние вярвахме, че това е правилният път, който трябва да следваме в 21 век и който ще изведе Пловдив на европейската карта. Това не означаваше, че ни е лесно“ – каза още Иван Тотев и продължи:

„Реформата в културния живот на Пловдив може би е една от най-видимите, които общината направи през последните години. Тази реформа е пряко свързана с много хора, чийто живот е минал в Пловдив. Да взимаш такива решения, да правиш толкова много промени и да инициираш  различен опит в толкова традиционна сфера – всичко това изисква потенциал, който Пловдив притежава и го доказахме. Притесненията ни, а и лично моите, бяха свързани именно с това – дали тази посока, в която сме поели, ще бъде оценена правилно. Затова  посрещнахме със сълзи на радостта  момента, в който чухме думата „Пловдив“.

Тази титла е голямо удовлетворение за нас и за  всички пловдивчани. Успяхме, защото работихме заедно и обединихме около тази кауза както много наши съграждани, така и хора, които живеят извън България.  Имахме много добри консултанти, които през цялото време ни даваха кураж. Винаги когато се чувствахме неуверено, един от тези консултанти – Робърт Палмър, се качваше  на самолета, идваше в Пловдив, правеше срещи с екипа и с мен и казваше: „Всичко е наред, продължавайте“. Питахме дали ще успеем, а той ни отговаряше: „Работете и ще видите, че който работи, винаги има резултат“.

Все още много трудно е да се даде оценка какво точно означава Европейска столица на културата за Пловдив. Със сигурност мога да кажа – това е изключително голямо събитие за нашия град, което надхвърля рамките на един кметски мандат и което ще остане в историята на Пловдив. Убеден съм, че когато след 50 години започнат отново да пишат историята на града, това събитие неминуемо ще бъде отразено като забележително.

Пловдив е първият български град, избран да представлява България и да бъде културна столица на Европа. Пловдив е град, който вече има европейско измерение и който вече е на картата на Европа наред с такива градове като Марсилия и Атина, с градове -  стълбове на европейската култура. Това дава големи възможности на Пловдив да се развива в различни направления.

Едни от основните ни акценти е да развиваме града чрез култура, а не само чрез културно – историческото наследство, увеличаване на туристическия поток, реклама и имиджа. Значимата стъпка вече е направена – нито една рекламна кампания не може да достигне такива висоти, до каквато ни изкачва титлата Европейска столица на културата.

Проектите, заложени в апликационна форма, ще изведат Пловдив на много различно, по-високо  ниво и ще го поставят наравно с всички европейски  културни градове. Сред тях е създаването на арт квартал „Капана“, проектът за остров Адата, за превръщането на тютюневи складове в културно средище,  проектът за културата на етносите в „Столипиново“. През 2020 г. Пловдив ще бъде друг, много по-напреднал  град.

Този огромен успех е свързан с доста предстоящи задължения. Ще работим с всички градове, ще реализираме общи проекти, за да може България да се представи достойно през 2019 г. Запрятаме ръкави“ – заяви в заключение кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

6,016 total views, no views today