Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев инспектира строителството на детска градина „Чайка“ за 200 деца

Кметът Иван Тотев инспектира строителството на детска градина „Чайка“ за 200 деца

cdg_chaika_inspekcia_2 cdg_chaika_inspekcia_1

„Строителните дейности на ЦДГ „Чайка“ вървят към своя финал и се надявам в рамките на октомври да има издаден акт 16, а от втората половина на месеца да настаним и децата“, това заяви кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев по време на днешната инспекция на обекта съвместно с кмета на район „Източен“ Николай Чунчуков. Строителството се изпълнява доста преди срока, се видя още от проверката. Договорът е за 18 месеца, но фирмата изпълнител ще се опита да го завърши за около 12.

Стойността на проекта е 3,2 млн. лева, а обзавеждането е за 400 000 лева.

Миналата година старата сграда беше съборена, заради недоброто й състояние и след предписание от пожарната да не се ползва втория етаж. Децата бяха разпределени по различни локации в подблокови пространства.

„С построяването на новата сграда решаваме няколко въпроса – подменяме компрометирана детска градина и поместваме децата на едно място, както трябва да бъде“, уточни кметът Иван Тотев. По думите му новата градина се вписва в съществуващата среда, като сградата е проектирана специално за това място и е ситуирана така, че да не променя вида на парк „Чайка“, създаден преди повече от 60 години.

Детското заведение е предназначено за 8 групи или общо 200 деца, ще има плувен басейн, физкултурен салон, както и 8 детски площадки за всяка група. Остават да бъдат направени довършителни дейности като поставяне на оборудване, проби, поставяне на настилка във физкултурния салон и кухненския блок.

Районната администрация вече е стартирала процедурата за обзавеждане, скоро ще стане ясна и избраната фирма.

„След издаване на акт 16 в рамките на няколко дни след това детската градина ще бъде обзаведена“, заяви кметът на „Източен“ Николай Чунчуков.

Тази година Община Пловдив отпусна бюджетни средства за нова детска градина в район „Южен“, чието построяване е приоритетно.

„Кандидатстваме с много проекти в оперативна програма „Региони в растеж“ и планираме стартиране на работата по разширение на ЦДГ „Каменица“. По този начин в центъра почти няма да има проблеми от гледна точка на това да удовлетворим желанията на родителите да записват децата си в най-близката детска градина“, сподели кметът Иван Тотев.

Община Пловдив разполага и със свободни терени, които да бъдат застроени с детски градини в район „Западен“, в район „Северен“, в район „Южен“ – на булевард „Александър Стамболийски“.

През миналата година от общинския бюджет беше заделен фонд от 150 000 лева, за който директорите на градини можеха да кандидатстват и да получат средства да модернизират детските площадки. Резултатът е 37 обновени детски площадки по тази програма в общо 30 градини. Община Пловдив финансира 70 % от всеки един проект, а другите средства са от икономии в бюджетите на самите градини, съобщи още кметът Иван Тотев.

cdg_chaika_inspekcia_4 cdg_chaika_inspekcia_3

8,873 total views, no views today