Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев и Дерек Фънг от Шенджен връчиха стипендии на наши студенти за обучение в Китай

Кметът Иван Тотев и Дерек Фънг от Шенджен връчиха стипендии на наши студенти за обучение в Китай

Трима студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ получиха стипендии за едногодишно обучение в университета в град Шенджен в Китайската народна република. Това са Борислава Борисова, Веселина Урумова и Христина Кръстева, които изучават китайски език.

Стипендиите са в размер на около 5000 евро на човек и са осигурени от община Шенджен с подкрепата на кмета Сю Цин след посещението му в Пловдив през март тази година. Те бяха връчени от кмета инж. Иван Тотев и от г-н Дерек Фънг, главен сътрудник в отдела по външните работи на общината в побратимения китайски град.

В продължение на 3 месеца Дерек Фънг ще работи в града ни с екипите на община Пловдив и Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие за задълбочаване обмена и сътрудничеството между най-стария жив град в Европа и най-младия мегаполис в Китайската народна република.

Побратимяването между двата града е в посока засилване на културния и образователен обмен. В Шенджен ще бъде разкрит и офис, в който ще работят представители на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие. Те ще са там за около две години и ще заминат през септември, припомни кметът инж. Иван Тотев. Той анонсира и предстоящият на 23-ти август на Античния театър концерт на симфоничния оркестър на Шенджен.

От своя страна Дерек Фънг също коментира, че целта е задълбочаване на сътрудничеството в областта на науката, образованието, туризма и бизнеса между Пловдив и Шенджен. Гостът сподели впечатлението си от гостоприемното му посрещане, от природата, историческото наследство и забележителностите в града под тепетата. Като знак на задълбочаване двустранните отношения Дерек Фънк връчи на кмета Иван Тотев покана от колегата му Сю Цин за участие в изложението на високи технологии в Китай през ноември. Градоначалникът отговори с покана към китайските представители за посещение за празника на Пловдив през септември.

Председателят на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие Ангел Христозов припомни присъствието в края на миналия месец на представители от Пловдив на безпрецедентен панаир в Шенджен на фирмите, които желаят да инвестират в чужбина. Той съобщи, че през следващия месец се очаква посещение на делегация от местното министерство на културата, спорта и туризма, което е прекрасна възможност за презентиране на Пловдив. Има много сериозно поле за работа във всички области, категоричен бе Ангел Христозов.

Това, което много ме впечатли е, че в Китай гледат изключително сериозно на идеята в Пловдив да се развива бизнес и градът да се превърне в бизнес точка в Европа, заяви от своя страна заместник-кметът Димитър Кацарски, който имаше честта лично да открие престижния форум.

6,482 total views, no views today