Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев: Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е гордост за града ни

Кметът Иван Тотев: Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е гордост за града ни

pu_akademichna_godina (4) pu_akademichna_godina (1)

Кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев и ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. Запрян Козлуджов откриха новата учебна година. Това стана по време на официална церемония в препълнената спортна зала на висшето учебно заведение, на която присъстваха председателят на Общинския съвет Савина Петкова, цялото академично ръководство, студенти и родители.

3200 са първокурсниците в най-големия университет в Пловдив, а над 20 000 общо са студентите, обучаващи се в 28 професионални направления в 110 специалности. През октомври предстои в 9-те факултета да започне обучението на над 120 магистърски програми.

„Огромна гордост е за град Пловдив да притежава такъв университет като Пловдивския „Паисий Хилендарски“. Днес конкуренцията между компаниите не е на база свободна работна ръка, а на база опит и квалификация на кадрите. Това нямаше да се случи, ако на първото ниво нямаме добри професионални гимназии и университети с 40 000 студенти, с ръководства, които адекватно да взимат решения на заобикалящата ги среда и да подкрепят процеса на развитие на града“, заяви кметът Иван Тотев.

„Днес стартира 56-ия випуск на университета. Съобразявайки се с предизвикателствата на времето ние трябва да продължим да съхраняваме основните университетски принципи. С новите специалности и университетски програми отговаряме на актуалните потребности и откриваме нишите в полето на интелектуалния пазар“, каза в обръщението си към присъстващите студенти и преподаватели проф. Запрян Козлуджов.

По думите на ректора напролет престои да бъде открита и третата сграда на общежитията, с което да се предаде завършен вид на студентския кампус.

По традиция по време на откриването на учебната година на първокурсниците беше предадена копие на „История Славянобългарская“, ключът и знамето на университета.

10,327 total views, no views today