Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев подписа с „Америка за България“ за реставрацията на Епископската базилика в Пловдив

Кметът Иван Тотев подписа с „Америка за България“ за реставрацията на Епископската базилика в Пловдив

memorandum_bazilika (4)

Меморандум за сътрудничество за реставрация на Епископската базилика т. нар. Голяма базилика подписаха кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев и Джордж Зарубин, президент и член на борда на Директорите на фондация „Америка за България”.

„Това е един проект, който ще заеме централно място в програмата на Пловдив като културна столица на Европа през 2019 година. Обект с основно значение, с открития – изключително впечатляващи и привличащи вниманието както на българските, така и на международните научни среди”, уточни кметът.

Проектът включва пълното разкриване на Голямата базилика с всички мозайки и създаване на ново площадно пространство в града, което ще бъде функционално свързано с първия обект – Малката базилика, която се намира в близост до една от източните порти, където преди няколко години беше разкрита и експонирана мозайка. Обектът ще бъде свързан с Одеона и със северната страна на Римския форум, с улицата и културния център Тракарт.

„Ние успяхме да осъзнаем какво богатство имаме и не се поколебахме да започнем разговори с фондация „Америка за България”, с колеги експерти, които работят в проекта, с колеги урбанисти затова дали е възможно и как би се отразило разкриването на целия обект за града”, сподели кметът Иван Тотев. Той допълни, че: „Днешният меморандум е основата на стартиране на разширяване на проекта, разкриване на всички исторически пластове, експонирането им в подходяща среда в цялата им красота, което е много ценна историческа информация”.

Тази базилика ще бъде на пешеходно разстояние до всички атракции в центъра, ще разшири зоната, която трябва да бъде посетена от туристите, а тяхното време, през което трябва да останат в град Пловдив, за да се запознаят с неговите забележителности, ще бъде увеличено. С този обект Пловдив ще стане много по-видим на картата на градовете със световно културно-историческо наследство.

Джордж Зарубин сподели, че част от мисията на „Америка за България”е подпомагането, опазването, развитието и обогатяването на културното наследство на България и Пловдив е важен пример в това отношение. След успеха на Малката базилика и разкриването на експонатите там Бордът на директорите на фондацията е решила да одобри инвестицията от 4 885 000 лева с един още по-голям проект – Голямата базилика.

„Вярваме, че това място ще се превърне в място от световно значение и ще привлече туристите от цял свят, ще бъде централно място във всички инициативи и събития, свързани с Пловдив като европейска столица на културата през 2019 година”, убеден е Зарубин.

Директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов разказа, че това е най-големият Раннохристиянски паметник в България от 4-ти век с впечатляващи мозайки. Под основите на Базиликата има запазени останки от по-ранен археологически паметник – най-вероятно тракийски езически храм. Те ще бъдат проучени, за да бъде представен обектът в своята цялост – ценен за поколенията и интересен за туристите.

През изминалата година екипът на професор Кантарева, вдигна много голям обем от мозайката, по която и в момента се работи в ателие на Археологическия музей. По-късно фрагментите ще бъдат експонирани в Базиликата. Разкопаването на северната й страна е сложно и ще отнеме време, но се очаква да стане през месец юни, уточни професор Кантарева.
След като това се случи, ще се продължи с работата на място. До момента е разкрит горният слой от 800 квадратни метра мозайка и 600 квадратни метра от долния слой.

Общата инвестиция на Общината ще е в размер на 3.5-4 милиона лева, като до момента са вложени малко под 1 милион лева за закупуване на два терена на изток и на запад.

Зад гърба си екипът на проф. Кантарева има експонирани вече обекти като Малката базилика и един в подлез Археологически в Тракарт. Според нея Пловдив може да стане център за реставрации на мозайки и в международен план и да се осъществяват проекти в международен и национален мащаб.

15,515 total views, no views today