Начало Пловдив днес Кметът Иван Тотев посрещна делегация по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи

Кметът Иван Тотев посрещна делегация по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи

75 godini spasyavane na balg.evrei (7)

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев посрещна в заседателната зала на общината делегация, водена от посланика на Израел Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан. Поводът за срещата бе отбелязването на 75 години от спасяването на българските евреи от нацистките лагери по време на Втората световна война. Сред гостите бяха председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” д-р Александър Оскар, представители на Световния еврейски конгрес и други организации от България, Израел и САЩ. Много от присъстващите са преки потомци на хората, участници и свидетели на събитията от 1943 година, когато пловдивчани, начело с митрополит Кирил, спасяват от хитлеристките лагери на смъртта над 6000 свои съграждани евреи. От сърце те благодариха на българския народ за подвига, който никога няма да бъде забравен.

„Днес е един празник на хуманността, защото пловдивската общественост даде пример за толерантност и човещина към своите братя и сестри от еврейски произход. Пловдивчани са помогнали за преодоляването на една от най-големите трагедии в българската история“, посочи д-р Александър Оскар. В знак на признателност той подари на кмета Иван Тотев книгата за историята на българските евреи в България. Поднесена бе и енциклопедия на хуманността, която обединява историите на всички личности и организации, помогнали за спасяването евреите, както в Пловдив, така и в страната.

„Огромна чест е да Ви приветствам в Пловдив. Всяка година ние отбелязваме този Ден на благодарността. Трогнат съм и от посещението на хората от Израел, които са живата памет“, с тези думи кметът Иван Тотев се обърна към присъстващите. „Трябва да напомняме на нашите деца, че мирът не е даденост. Възпоменанията днес ни правят отговорни да разказваме за онези събитията и как това е повлияло на милиони хора. В Пловдив живеят много етноси в мир и толерантност и в миналото, и сега“, заключи кметът.

Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан подчерта, че взаимоотношенията между България и Израел са повече от приятелски. „На днешния ден ние отдаваме почит от името на спасените, благодарим на спасителите и възпоменаваме жертвите. Българите ще бъдат запомнени като народ, който не предаде човешката си същност, затова че дадоха лъч надежда на своите съграждани – българските евреи. Ето защо държавата Израел ще им бъде винаги признателна“, заяви още посланик Лилиан.

На срещата присъстваха инж. Светлозар Калев – председател на „Шалом” – Пловдив, представители на еврейски организации, равин на еврейската общност в Канзас, български евреи, живеещи в Израел и САЩ. Повечето от тях не скриха своята гордост от факта, че корените им са от Пловдив.

По-късно те се отправиха, за да поднесат венци и цветя пред Паметника на благодарността. Там бе и 99-годишната Ивет Анави, която и до днес помни и разказва за онези събития от 1943г. Освен десетките граждани своята почит поднесоха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, областният управител Здравко Димитров, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и други.

Припомням, че през 2013-та година Пловдив получи наградата „Шофар” за приноса на града към спасяването на българските евреи. Статуетката се пази в Регионалния исторически музей. Преди две години кметът Иван Тотев получи Специалния почетен знак на Организацията на евреите в България „Шалом” като израз на благодарност към гражданите на Пловдив.

75 godini spasyavane na balg.evrei (2) 75 godini spasyavane na balg.evrei (3) 75 godini spasyavane na balg.evrei (27) 75 godini spasyavane na balg.evrei (22) 75 godini spasyavane na balg.evrei (13)

5,765 total views, no views today